Blog: Maak je niet (werk)druk!

Het druk hebben is niet erg. Maar als je regelmatig of zelfs constant een te hoge werkdruk ervaart en onvoldoende de tijd neemt om te herstellen, kan dit ten koste gaan van je gezondheid. Hoe bevlogen je ook bent, je energie is niet eindeloos beschikbaar. Wie altijd maar aan staat, gaat vanzelf een keer uit. Christiene van Leeuwen, bedrijfsmaatschappelijk werker bij Bedrijfszorg, maakt dit regelmatig mee bij medewerkers die bij haar komen.

Werkdruk

Christiene: ‘Als je mensen in je omgeving vraagt hoe het met ze gaat, is het antwoord vaak: “ja goed, druk, net zoals iedereen eigenlijk hé?”. “Nog een paar weken werken en dan komt er gelukkig een nieuwe collega bij” of “nog even doorzetten en dan eindelijk twee weken vakantie”.’

Ze vervolgt: ‘Als we spreken over werkdruk dan gaat het er simpel gezegd om dat je je werk niet binnen de gestelde tijd kunt afkrijgen. De tijd en de taken zijn uit balans. Wanneer je langdurig te maken hebt met hoge werkdruk, dan kan dit overgaan in werkstress. Je kunt dan ongemerkt stressklachten ontwikkelen. Denk aan slecht slapen, piekeren, hoofdpijn, prikkelbaarheid of concentratieproblemen. Hierdoor ben je niet meer in staat om je werk goed uit te voeren.’

Het is belangrijk om je te realiseren dat leidinggevenden en collega’s het niet altijd doorhebben dat je werkdruk ervaart. Het digitale werken maakt het opmerken van signalen dat je niet lekker in je vel zit nog eens extra lastig.

Maak het bespreekbaar

De verantwoordelijkheid voor het verminderen en bespreekbaar maken van werkdruk is een gedeelde verantwoordelijkheid van zowel je leidinggevende als van jezelf. Christiene: ‘Wanneer je merkt dat je uit balans begint te raken is het verstandig om dit te bespreken, hoe lastig het ook lijkt. Met je leidinggevende, je collega’s en je kunt er ook voor kiezen om hierover een afspraak met een bedrijfsmaatschappelijk werker te maken. Wij proberen samen met jou te achterhalen wat de mogelijke oorzaken zijn van de werkdruk die je ervaart. Liggen er te veel taken op je bordje? Kun je moeilijk “nee” zeggen? Moet je taken uitvoeren die eigenlijk net boven je niveau liggen? Is het helder voor je wat binnen jouw takenpakket hoort en wat niet?’

Christiene van Leeuwen, bedrijfsmaatschappelijk werker bij Bedrijfszorg

Wat wij voor je kunnen doen

‘Vervolgens kijken we naar wat je nodig hebt om de werkdruk te kunnen verminderen. We staan stil bij de vraag of de verwachtingen die je aan jezelf stelt, overeenkomen met die van je leidinggevende. Daarnaast bespreken we welke energiebronnen je tot je beschikking hebt en hoe je deze zou kunnen vergroten. We helpen je om stresssignalen te herkennen en zoeken naar manieren waarop jij je balans weer kan hervinden’, legt Christiene uit.

Kortom, neem de verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid. Zorg goed voor jezelf, kom in beweging, neem pauzes en trek tijdig aan de bel als je merkt dat je uit balans dreigt te raken. Vraag hulp bij je leidinggevende of maak eens een afspraak met een bedrijfsmaatschappelijk werker van Bedrijfszorg. Wij denken graag met je mee!

Hoe zijn we te bereiken?

Je kunt zelf rechtstreeks contact zoeken met de bedrijfsmaatschappelijk werker, die werkzaam is voor jouw organisatieonderdeel. Deze informatie staat op de pagina op Rijksportaal onder Bedrijfsmaatschappelijk werk.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met het Bedrijfsmaatschappelijk loket (werkdagen van 09.00 – 17.00 uur via 088 371 37 10).