Vitaliteit, van zingeving naar werkplezier (deel 2)

Het Japanse concept Ikigai staat letterlijk voor jouw 'purpose of life'.  Door dagelijks bezig te zijn met datgene wat vervulling en betekenis geeft aan je leven, ervaar je meer levensvreugde, vitaliteit en meer werkplezier. Het bewust worden wat je Ikigai is, geeft inzicht in welke stappen en keuzes jij kan maken voor meer betekenis en vervulling in je (werkzame) leven.

Cynthia Kluitmans

Tijdens de Week van het werkplezier was er veel belangstelling voor de workshops Ikigai: een Japans concept dat staat voor “de reden die jij hebt om ’s ochtends uit je bed te komen”. Met behulp van het Ikigai model kun je leren hoe je meer werkplezier en zingeving in je leven kunt ervaren.

We stelden Cynthia Kluitmans, leefstijlcoach bij het ministerie van Defensie en workshopleider Ikigai, een aantal vragen.

Cynthia vertelt: ‘Zo’n vijf jaar geleden heb ik een boek gelezen over blue zones. Blue zones zijn gebieden in de wereld waar mensen gemiddeld ouder worden dan in de rest van de wereld. Japan behoort ook tot zo’n gebied. Wat hier - naast voedingsgewoonten, leefomgeving en de nabijheid van mensen waar zij om geven- een belangrijke rol speelt in het gezond ouder worden, is het hebben van een of meerdere “Ikigai(s)”: de reden(en) waarvoor jij je bed uitkomt.’

Voldoening

Na het lezen van dit boek bekeek Cynthia welke elementen van het Ikigai model in haar eigen werk als leefstijlcoach aanwezig waren. Cynthia: ‘Dat klopte enorm. En dat verklaarde ook waarom ik mijn werk zo leuk vind. Ik vond het zo interessant dat ik Ikigai ben gaan integreren in individuele leefstijltrajecten. Vervolgens heb ik er een workshop van gemaakt die ik regelmatig geef binnen Defensie.’

Cynthia vervolgt: ‘Als je een gemis ervaart in je werk of gebrek hebt aan zingeving en voldoening in je dagelijkse bezigheden, zit je vaak minder goed in je vel. Dan bestaat de kans dat je het geluksgevoel ergens anders uit gaat halen, zoals shoppen, een extra wijntje drinken, eten of gamen. Als je helder hebt waar jij gelukkig van wordt en wat jou voldoening geeft, dan heb je de mogelijkheid om dingen aan te passen.’

Werk maken van Ikigai

Ter voorbereiding op de workshop stuurt Cynthia de deelnemers een werkboekje. ‘Destijds ben ik zelf ook begonnen met een werkboek. Ik hield bij waar ik goed in ben, waar ik van hou, waar ik voor betaald voor wil worden en wat de wereld nodig heeft, dus wat ertoe doet. Ik pakte het er steeds weer bij als me iets te binnen schoot.

 

Het werkboek kan een zinvol hulpmiddel zijn, ook als je je afvraagt of je in je huidige functie nog op de goede plek zit. Je kunt het alleen invullen of samen met een collega, vriend of vriendin die jou goed kent. Dat kan verfrissende inzichten geven.

Je werkt van buiten naar binnen. Dus je kijkt vanuit je huidige bezigheden naar de vragen, de overeenkomsten en de gemene deler. Hoe meer aspecten aanwezig zijn, hoe groter de kans dat je tevredenheid of een geluksgevoel ervaart in je werk. Natuurlijk zitten in de meeste functies ook dingen die minder leuk zijn, dat hoort erbij, maar als je voor 75% het gevoel hebt dat dat klopt, dan ben je vaak gelukkiger in je werk. En dat draagt bij aan je algehele geluksgevoel.

Soms zit het in kleine dingen

Het is fijn als je weet wat je belangrijk vindt. Een handige hulpvraag is: Stel dat je de postcodeloterij zou winnen. Zou je dan stoppen met werken of zou je toch iets blijven doen? En wat zou dat zijn? Het antwoord op die vraag geeft aan wat voor jou belangrijk is. Of stel jezelf de vraag waarvoor je betaald zou wíllen worden. Wat zijn je hobby’s of passies, kan je hiervoor betaald worden. Misschien kun je wel dingen met elkaar combineren?

Heb je het gevoel dat in je werk te weinig dingen terugkomen die jij belangrijk vindt? Ga dan in gesprek met je leidinggevende. Misschien kun je je werk aanpassen waardoor het meer aansluit. Soms zit het in kleine dingen. Dat vraagt soms best wat moed en lef, maar weet dat je altijd een keuze hebt voor eigen regie.’

Een handige hulpvraag is: Stel dat je de postcodeloterij zou winnen. Zou je dan stoppen met werken of zou je toch iets blijven doen? En wat zou dat zijn?

Interesse in een sessie train-de-trainer?

Naast de workshops geeft Cynthia ook train-de-trainer sessies waarmee coaches kunnen leren om Ikigai workshops te geven. Interesse? Neem dan contact op met Cynthia via c.kluitmans@mindef.nl

Meer weten over Ikigai? Lees dan het boek: Vind je Ikigai van Héctor Garcia.

Lees terug over Vitaliteit: Van zingeving naar werkplezier deel 1 met Majella Imberg