Neem jij jezelf serieus?

Afgelopen zomer had Kees een burn-out. Hij ging toch door met werken en probeerde gewoon wat rustiger aan te doen. Een half jaar later zijn de klachten nog niet voorbij en vraagt hij zich af wat hij kan doen. ‘Het wordt langzaam wel beter, maar ik ben er nog lang niet.’ Hij vraagt zich af waar dit toch vandaan komt, maar ook hoe hij ervan af komt. Bedrijfsmaatschappelijk werker, Bianca Hesse, ging met Kees in gesprek.

Bianca vertelt: ‘Enerzijds kan het zijn dat je simpelweg te veel inspanning hebt geleverd. Iedereen heeft namelijk een bepaalde hoeveelheid energie tot zijn beschikking. Als die op is, dan uit zich dat in moeheid. De bedoeling is dan, dat je rust neemt. Alleen vraagt het leven soms dat we even moeten doorzetten. Of we zijn opgevoed met de boodschap dat we nog even moeten doorzetten. Om allerlei legitieme redenen. Dit kan ook best, maar niet constant. Dan krijgen we naast vermoeidheid ook last van hoofdpijn, moeite met concentreren of een kort lontje.
Aan de andere kant kan het ook zijn dat er te veel zaken tegen je gevoel in gaan. Je vindt het bijvoorbeeld belangrijk dat men eerlijk is, maar je bevindt je op een plek waar veel gelogen wordt. Of je wil heel graag vooruitgang boeken in een bepaald project, maar je krijgt steeds geen toestemming. Zo zijn er talloze voorbeelden te benoemen.’

Bianca Hesse

Waardering

Kees had zich veel te veel ingespannen en negeerde de signalen van vermoeidheid. Dat kan best voor een paar maanden, maar niet voor een paar jaar. Ook vertelde hij dat hij de afgelopen jaren waardering voor zijn werk miste. En waardering staat voor hem hoog in het vaandel.

Bianca: ‘Heb jij last van spanningsklachten? Dan nodig ik je uit om ze serieus te nemen. Bekijk waar je rust en ontspanning kunt toevoegen in je dagelijks leven. En maak bespreekbaar waar je jezelf gefrustreerd over voelt. Stel voorop wat echt belangrijk voor je is. Zelf kun je veel uitzoeken, maar een gesprek met een bedrijfsmaatschappelijk werker kan nog meer helderheid toevoegen. Hij of zij kan als buitenstaander makkelijker verbanden leggen en ook tools meegeven die helpen om je weer meer fit te voelen.’

Hoe zijn we te bereiken?

Je kunt zelf rechtstreeks contact zoeken met de bedrijfsmaatschappelijk werker, die werkzaam is voor jouw organisatieonderdeel. Deze informatie staat op de pagina op Rijksportaal onder Bedrijfsmaatschappelijk werk.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met het Bedrijfsmaatschappelijk loket (werkdagen van 09.00 – 17.00 uur via 088 371 37 10).