De moed om te werken aan je vitaliteit

Jeroen Kuiper is in 2003 begonnen bij het ministerie van Defensie. Hij heeft een jong gezin en werkt sinds zomer 2022 voor de Koninklijke Marine bij Duurzaam Gezond Inzetbaar (DGI). Vanuit zijn huidige functie en ervaring weet hij hoe belangrijk het is om aan je vitaliteit te werken.

‘In de afgelopen 3 jaar heb ik gewerkt als catering-instructeur in Brugge. In deze functie hield ik me bezig met voeding en gezond eten. In de laatste periode heb ik mij verder mogen ontwikkelen tot lifestyle coach. Daar ben ik mijn werkgever nog steeds heel dankbaar voor.’  

Sinds een half jaar werkt Jeroen voor de Koninklijke Marine bij bureau DGI. DGI gebruikt vier pijlers als het gaat om vitaliteit: slaap, mentaal, voeding en beweging. Jeroen vertelt: ‘Ik mag het leefstijlgebied “mentaal” begeleiden. In mijn huidige baan verzorg ik Marine-breed veel workshops en aan boord van schepen geef ik presentaties en workshops. Ik geef voedingsles bij de Eerste Militaire Vorming (EMV) en ondersteun Mariniers met koude training en ademwerk. Ook werk ik met  revaliderende militairen. Kortom, een heel veelzijdige baan. Ik ken de mensen, ik spreek de taal en dat werkt heel goed. Ik kan er mijn ei helemaal in kwijt. Naast mijn werk voor DGI ben ik Wim Hof instructeur. Ik werk veel met “extreme” stress waardoor je mentaal veerkrachtiger wordt.’

That’s where the magic happens

‘Ik geloof dat “sleutelen aan je eigen ik” nodig is voordat je anderen kunt helpen. In de afgelopen 5 jaar heb ik veel aan mezelf gesleuteld. Persoonlijke ontwikkeling komt met vallen en opstaan en met “vreemde blikken” in je omgeving: “Wat ben je toch aan het doen Jeroen?!”. Uiteindelijk blijf je jezelf afpellen totdat overblijft wie je echt bent. That’s where the magic happens. Dan maakt het ook niet meer uit wat anderen vinden.’

Eerst kapotgaan voordat je kunt helen

‘Vanuit mijn professie voeding, ben ik natuurvoeding gaan studeren. Hierdoor ging ik door een andere bril naar voeding en leefstijl kijken en ben ik ook meer in contact gekomen met mijn gevoel. Een tijd geleden werd ik gevraagd om in Amsterdam te komen praten over natuurvoeding. Dat was voor het team Mariniers. Ik was maximaal in de stress en twijfelde of ik dit wel kon doen. Soms lijkt het wel alsof je eerst kapot moet gaan voordat je kunt helen. Groeien doet soms pijn. Daar moet je doorheen.’

Jeroen Kuiper

‘Ik wilde iedereen wakker schudden’

‘Met de opleiding van Oersterk ben ik leefstijlcoach geworden. Collega’s vonden me toen een rare snuiter. Ik lag om 8 uur in bed en zette mijn wekker om 5 uur. Eerst 10 km hardlopen, dan nam ik een koude douche, ik mediteerde, deed ademhalingsoefeningen en dan stapte ik op de fiets naar mijn werk. Daar kwam ik dan heel energiek binnen terwijl de meesten voor zich uit zaten te staren. Ook ging ik niet meer mee bier drinken. Dat was saai. Ze zagen me niet meer “voor de oude Jeroen”. Maar ik stond veel dichter bij mezelf en voelde me zoveel beter. Ik wilde iedereen wakker schudden om hetzelfde te gaan doen. Ik gebruikte social media als tool om mezelf te laten zien. Dat vond ik best spannend maar ik deed het toch. Door dingen te delen, voelde ik me soms heel naakt maar ik heb daar anderen mee kunnen inspireren. Geweldig om op die manier zaadjes te kunnen planten.’

Werken met acute stress voor meer veerkracht

‘Je vitaliteit verbeteren hoeft niet zo moeilijk te zijn. Je kunt al gericht dingen verbeteren met goede voeding, gericht supplementen nemen, mediteren, ademhalen en koude training.
Vormen van acute stress (prikkels) helpen goed om je veerkracht te verhogen. Mensen zijn comfort-dieren geworden. De hele wereld is gericht op comfort. We willen liever om de pijn heen. Onze bloedvaten worden lui en zwak want we dragen altijd warme kleding en overal staat de verwarming aan. Ons systeem wordt nog maar zelden uitgedaagd. Daar krijg je problemen van. Als je daarmee naar de huisarts gaat dan krijg je een pilletje voorgeschreven maar eigenlijk is dat alleen maar symptoombestrijding. Je moet met je systeem aan het werk. Door acute stress toe te passen gaan cellen beter reageren op stress in het dagelijks leven; je veert sneller terug. Je wordt sterker, zowel lichamelijk als geestelijk. Er komt een veelzijdigheid aan hormonen en neurotransmitters vrij en dat geeft een goed gevoel. En bovenal ben je weer baas over het leven in plaats van andersom. Sinds ik dat zelf doe kan ik veel beter omgaan met stress en heb ik veel meer focus. Bovendien ga ik veel vrolijker door het leven.’

Tips voor collega’s

Jeroen heeft de volgende tips voor collega’s die aan de slag willen met vitaliteit:

  •  Je moet niks, maar moed is alles. Heb moed om voor je gezondheid te staan en daar aan te werken. - Niet alles hoeft in een keer. Zet kleine stappen op het pad van gezondheid. Zoek hulp van een coach als je dat nodig hebt. Zeker in deze rare tijd, waarin alles duurder wordt en gezondheid achter aan komt.
  •  Zorg dat je goede mensen om je heen hebt. En dat je jezelf beschermt tegen mensen die energie kosten of toxisch werken. Leer dat herkennen. Zoek gelijkgestemden.

Tip voor leidinggevenden

Jeroen geeft aan dat de rol van leidinggevenden een belangrijke is. ‘Werknemers willen wel, maar door hun werk hebben ze daar -ondanks alle middelen- niet altijd de tijd voor. Geef ze vertrouwen en waardering en de tijd om aan zichzelf te werken. Tijd om te sporten, om een workshop te volgen. Geef ze daar de ruimte voor want daar krijg je zoveel voor terug!’