Druk vaker op de pauzeknop!

Hybride werken, smartphone gebruik, altijd maar bereikbaar zijn en ‘aan’ staan. Teveel prikkels en te weinig rustmomenten kan leiden tot overprikkeling, met lichamelijke, geestelijke en emotionele klachten tot gevolg, zoals stress, slaapproblemen, vergeetachtigheid en een kort lontje. Hoe drukker we het hebben, hoe minder rust we onszelf lijken te gunnen. Terwijl pauzes en rust juist leiden tot meer productiviteit, focus en creativiteit en minder gezondheidsrisico’s. Bovendien maakt het gelukkiger.
In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden die het Rijk biedt om mentaal op te laden en rust te nemen tijdens het werk.

Opladen onder werktijd

Sinds begin dit jaar kunnen medewerkers van SZW en VWS gebruikmaken van de Reflectieruimte (De Resident, Den Haag). Deze ruimte is bedoeld om op te laden, te reflecteren of aan mindfulness te doen. Zodat je daarna weer vol energie en met meer focus aan het werk kunt. De Reflectieruimte is een pilot die loopt tot januari 2024.
In de Hoftoren in Den Haag kun je gebruik maken van oplaadruimte De Wolk. Hier kun je terecht voor ontspanning. Er worden yogalessen gegeven, er zijn matjes, kussentjes en een leestafel. Werk je niet in De Resident of in de Hoftoren? Informeer dan binnen jouw kantoor of er een rustige ruimte beschikbaar is om op te laden.   

Oefenen in mindfulness en meditatie

Mindful Rijk organiseert iedere dinsdag en donderdagochtend Het Oplaadpunt. Bij Het Oplaadpunt oefen je online samen met andere rijkscollega’s vaardigheden op het gebied van mindfulness en positieve psychologie. Het helpt je niet alleen om te groeien en om te gaan met complexe situaties, maar het zorgt ook voor meer werkplezier en effectiever samenwerken. Kijk voor meer informatie en doe mee!

Begin gewoon!

We weten dat herstelmomenten belangrijk zijn, zeker nu we veel online vergaderen. Maar je hoeft daarvoor niet te wachten tot het weekend is of tot je vakantie hebt. Begin eens met elke dag met een moment voor jezelf: luisteren naar de vogels, kijken naar je kind dat slaapt, een rondje fietsen. In het document ‘herstelmomenten’ vind je nog meer tips en mogelijkheden om hiermee (met je collega’s) aan de slag te gaan.

Adempauze en ‘bosbadderen’

Neem tijdens je werkdag regelmatig een korte pauze. Plan ze desnoods in je agenda. Een goede manier om het vol te houden is door afspraken te maken met je collega; om even te lunchen of 5 minuten eerder te stoppen bij een videovergadering.
Appjes lezen of filmpjes kijken telt voor je hersenen overigens niet als pauze; je verwerkt dan nog steeds informatie. Kom bewust even achter je bureau vandaan, pak wat te drinken, haal een paar keer diep adem of doe een korte mindfulness oefening. Met behulp van de gratis app Insight Time -een tip van Mindful Rijk- is er keuze genoeg. Het maakt je productiever, creatiever en gelukkiger.

Een frisse neus halen, even weg van huis of kantoor, van de computer en andere prikkels. Neem eens een bosbad. In de natuur zijn is goed voor je gezondheid. Een ommetje in een park of een wandeling door het bos; het verlaagt stress, geeft nieuwe energie en verbetert je concentratie. Ga lekker naar buiten en neem je college mee voor een ommetje of welkome lunchbreak. Kijk ook eens op Wandelen op een werkdag voor tips om meer te wandelen onder werktijd.

Leidinggevenden: geef het goede voorbeeld!

Ben je manager of leidinggevende? Geef dan het goede voorbeeld en laat je medewerkers weten hoe belangrijk het is om regelmatig een pauze te nemen. Pauzes en rustmomenten maken deel uit van ieders werkdag en professionaliteit!