Blog: Grip op jouw werkplezier en vitaliteit; veerkracht

Voldoende herstellen is geen luxe, maar cruciaal om gezond en veerkrachtig te blijven op je werk en in je privéleven. Wist je dat voldoende herstellen zelfs vastgelegd is in je arbeidsvoorwaarden? Zo zijn er regels voor pauzes en rusttijden. Je hebt recht op pauze als je langer dan 5,5 uur werkt. Afwijkende regels zijn in twee uitzonderlijke gevallen van toepassing. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Situatie van Freek

Deadlines, jezelf schuldig voelen naar collega’s, achter het bureau eten, veel beeldschermwerk en in de pauze op je telefoon. Freek heeft er nooit bij stil gestaan, totdat zijn hoofd en lichaam het niet meer konden bijbenen. Gevolg; aan het einde van de werkdag is hij helemaal uitgeput en thuis komt hij niet meer toe aan andere bezigheden. Ook heeft hij geen energie meer om te bewegen of te sporten. Hij slaapt slecht en eet minder goed. Thuis wordt hij gezien als de ‘ongezellige partner’. Freek twijfelt aan zijn werkplezier en zichzelf.

Bedrijfsmaatschappelijk werk maakt samen met Freek een plan van aanpak met als doel zijn veerkracht en daarmee zijn werkplezier en vitaliteit te vergroten.

Wat doen we en waarom?

Sta je onder druk, dan heb je het meest behoefte aan acties die gericht zijn op je herstel. Dat is logisch. Maar helaas, uit verschillende onderzoeken blijkt juist dat herstel veel moeilijker gaat, wanneer de nood het hoogst is.
Dat zie je bijvoorbeeld ook bij Freek. Hij gaat maar door en door, hij plant niet of nauwelijks een rustmoment in en zijn behoefte om te herstellen stapelt zich op. In onderzoekstermen noem je dit een 'herstel paradox'. Freek wil meer rust, tijdens en na het werk en zijn energiereserves aanvullen.
Uit onderzoek blijkt zelfs dat hoe hoger de behoefte is om te herstellen, des te minder het welzijn van de medewerker is en er ook een groter risico is op uitval door ziekte. Belangrijk is dus om te werken aan de veerkracht van een medewerker.

Het lastige is; er is geen 'one size fits all' oplossing. De behoefte om te herstellen is voor iedere medewerker verschillend. Dit komt bijvoorbeeld door de type werkzaamheden, omstandigheden of de levensfase waarin een medewerker zit.
Bedrijfsmaatschappelijk werk kan je daarbij helpen. Onderstaand alvast wat handige tips.

Hoe doe jij dat?

  1. Bespreek met je leidinggevende jouw dagelijkse behoefte aan rust en herstel en geef aan hoe hij/zij je kan ondersteunen.
  2. Om weer in balans te komen, is het tegenovergestelde nodig van wat je deed. Dus wie intensief computerwerk doet, heeft pauzes nodig waarin je dus niet met een scherm werkt. Ga bijvoorbeeld een rondje wandelen.
  3. Maak de herstelbehoefte en herstelmogelijkheden tijdens het werk bespreekbaar in je organisatie. Denk aan pauzes, afwisseling in werkzaamheden, werktijden. Zodat je een goede balans houdt tussen werk en privé. Wist je dat een powernap tijdens het werk heel gangbaar en goed is? Denk eraan: een powernap is 20 minuten en dus niet langer.
  4. Pak een bezigheid op waar je in het verleden energie van kreeg. Denk aan het lezen van boek, sporten of puzzelen.
  5. Denk eens na; Wat vind jij van de stelling: ‘Ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn gezondheid en werkplezier’.

Bronnen: Leidraad voor Hersteltijd op het werk, Factsheet; Impactvolle determinanten: Psychosociale arbeidsbelasting.

Contact

Je kunt zelf rechtstreeks contact zoeken met de bedrijfsmaatschappelijk werker die werkzaam is voor jouw organisatieonderdeel. Deze info vind je op het intranet van je eigen organisatie.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met het Bedrijfsmaatschappelijk loket, tel: 088 - 371 37 10, bereikbaar op werkdagen van 09.00 – 17.00 uur.

Jacco van Schie, bedrijfsmaatschappelijk werker