Blog: IkPas: een alcoholpauze in januari

Dry January is 10 jaar geleden ontstaan in Engeland en overgewaaid naar Nederland. De landelijke bewustwordingscampagne heet in Nederland: IkPas. Dit jaar deden meer dan 40.000 deelnemers mee met de IkPas-uitdaging om hun alcoholgebruik in januari even op pauze te zetten. Het maakt je bewuster van je eigen gedrag en keuzes rond alcohol. En jij, maak jij ook een frisse start in het nieuwe jaar? 

Casus | ‘Mijn leidinggevende maakt zich zorgen over mij’. Rob schuift wat ongemakkelijk op zijn stoel als hij verder gaat. ‘Het afgelopen jaar was ik een paar keer ziek. Ik wist niet precies hoe vaak, maar volgens mijn leidinggevende heb ik me zes keer ziekgemeld, ook een paar keer op maandag. Collega’s hebben wel eens mijn kater geroken na een weekend vol drank’. Rob vertelt dat hij vorige week tijdens een bedrijfsborrel te veel had gedronken. Op de wc kreeg hij een black-out en was hij onderuit gegaan. Collega’s hebben hem naar huis gebracht. ‘Ik schaam me kapot. Ik ben bang dat ik het heb verknald. Mijn leidinggevende wil dat ik mijn drankprobleem aanpak. Hij wil dat ik me professioneel gedraag. Hij heeft gelijk, ik wil mijn baan ook niet op de tocht zetten. Wat kan mij helpen zodat ik voortaan beter maat kan houden?’

Trends en gevolgen alcoholgebruik 

Recente cijfers van het Trimbos-instituut geven aan dat bijna 8 op de 10 Nederlanders van 18 jaar en ouder (77,5%) weleens alcohol drinkt (cijfers 2022). 43,5% van de volwassen bevolking houdt zich aan het advies van de Gezondheidsraad en drinkt geen of weinig alcohol. Ruim 1 op de 15 (6,5%) volwassen Nederlanders drinkt overmatig en 8,3% is een zware drinker. Als je een overmatige drinker bent, drink je meer dan 14 glazen (vrouwen) of 21 (mannen) glazen alcohol per week. Een zware drinker drinkt minstens één keer per week minimaal 4 glazen (vrouwen) of 6 (mannen) glazen alcohol op één dag.

Door het drinken van alcohol loop je op korte en vooral lange termijn gezondheidsrisico’s. Overmatig drinken kan de oorzaak zijn van lichamelijke, mentale en sociale problemen, zoals stress, slaapproblemen, depressieve gevoelens, angstklachten en relatieproblemen. Hoe meer en hoe vaker je drinkt, hoe groter de risico’s. 

Alcohol en werk 

Op het werk kunnen je prestaties er onder lijden. Te laat komen, regelmatig ziekmelden (vaak na het weekend) en minder goed presteren zijn symptomen die anderen gaan opvallen. Vaak hebben collega’s eerder door dat er een alcoholprobleem speelt dan degene zelf. Er vinden onder invloed van drank ook meer arbeidsongevallen plaats, zo’n 20 á 25 % van alle bedrijfsongevallen is alcohol gerelateerd.  

Alcohol ontremd en kan invloed hebben je werkrelaties en onderlinge samenwerking. Ongepast gedrag op de werkvloer, zoals indiscrete opmerkingen, ongepaste aanrakingen of andere vormen van wangedrag, kunnen het gevolg zijn. Dit schaadt je professionele imago (collega’s en leidinggevenden verliezen het vertrouwen in je) en het kan leiden tot een stagnatie van je carrièreontwikkeling. 

Alcoholpauze in januari 

Door mee te doen met de IkPas-challenge drink je een maand geen alcohol en doorbreek je vastgeroeste patronen en ontdek je wat het je oplevert om een maand niet te drinken.  
Meer dan de helft van alle deelnemers voelt zich mentaal en fysiek fitter (62%) en slaapt beter (55%). Ruim een derde (32%) gaf aan af te vallen door niet te drinken. “Nee” zeggen tegen alcohol wordt makkelijker, ook na januari (64%). Na 6 maanden bleek dat deelnemers nog steeds minder alcohol dronken dan voor hun deelname (30%). En tot slot: door geen alcohol te kopen, bespaar je geld (55%). 

Rob heeft zich aangemeld voor deze uitdaging, omdat hij zich bewuster wil zijn van zijn eigen gedrag en grip wil krijgen op zijn gebruik. Als je deelneemt krijg je beschikking tot een IkPas-coach, een forum waar je ervaringen kan uitwisselen, een persoonlijk dagboek om je vorderingen bij te houden, badges als je moeilijke situaties hebt doorstaan en toegang tot speciale content (handige tips en nuttige weetjes). Kortom: je krijgt alle steun, vooral omdat je het niet alleen doet maar samen met anderen.  

Op de website ‘Alles over drinken’ vind je een verzameling goede testen, online tools en apps om te minderen. Een zelftest, apps (Maxx, IkPas), websites en (zelfhulp) programma's die je kunnen helpen als je je alcoholgebruik wilt veranderen. 

Als jouw alcoholgebruik problematisch wordt en het je werk beïnvloedt, is het raadzaam professionele hulp te zoeken. Zowel de bedrijfsarts als bedrijfsmaatschappelijk werk kunnen ondersteuning geven en verwijzen naar de best passende verslavingszorg. 

Tineke den Haan, bedrijfsmaatschappelijk werker bij O&P Rijk | Bedrijfszorg

Contact

Je kunt zelf rechtstreeks contact zoeken met de bedrijfsmaatschappelijk werker, die werkzaam is voor jouw organisatieonderdeel. Deze informatie staat op de pagina op Rijksportaal onder Bedrijfsmaatschappelijk werk.
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met het Bedrijfsmaatschappelijk loket, tel: 088 371 37 10 (werkdagen van 09.00 – 17.00 uur).

Bronnen om verder te lezen