Blog: Het licht in donkere dagen

‘Home Alone’, ‘Love Actualy’, ‘The Polar Express’, zomaar een aantal films die we ieder jaar weer voorbij zien komen rond kerst. Ze proberen ons een gevoel van warmte, gezelligheid en saamhorigheid te geven met hartverwarmende verhalen. Hoe we de donkere dagen voor kerst ervaren, is voor iedereen verschillend. De één vindt het knus, gezellig en ervaart een gevoel van samenzijn. De ander voelt zich juist eenzamer tijdens deze tijd van het jaar. Als bedrijfsmaatschappelijk werkers zien we dat mensen in deze periode minder goed in hun vel kunnen zitten. Ze ervaren meer stress, vermoeidheid en somberheid. Dat deze klachten verergerd kunnen worden door het gebrek aan daglicht weten mensen vaak niet. En daarom willen we in deze blog meer vertellen over het belang van licht!

Invloed van licht

Licht stimuleert belangrijke processen in het lichaam. Het regelt onder andere onze biologische klok. Ook speelt het een grote rol in de productie van hormonen zoals serotonine, ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd.
De komende twee maanden ga je in het donker naar het werk en kom je in het donker thuis.

Blog lichte dagen voor kers

Hierdoor ligt een gebrek aan licht op de loer. Door gebrek aan licht kunnen processen in ons lichaam verstoort raken waardoor je je minder lekker in je vel gaat voelen. Denk hierbij aan;

  • vermoeidheid,  
  • somberheid,
  • verstoring van de slaap,
  • verminderde productiviteit en concentratie.

De mate waarin je hier last van hebt, verschilt per persoon. Om deze klachten te verminderen is het belangrijk om zoveel mogelijk blootgesteld te worden aan licht.

Zorg voor voldoende natuurlijk licht

Natuurlijk licht heeft de voorkeur boven kunstmatig licht. In het onderstaande schema is goed te zien dat de impact van natuurlijk licht vele malen groter is.
Wanneer je een hele dag in een normaal verlicht kantoor zit, wordt je aan de helft minder licht blootgesteld dan op een bewolkte dag buiten. Hieronder volgen een aantal tips hoe je meer blootstelling aan licht kunt krijgen.

Tabel licht binnen en buiten

Tips voor lichtere dagen

  • Probeer zoveel als mogelijk daglicht op te vangen, ochtendlicht is nog veel beter. Ochtendlicht kan helpen je bioritme in balans te houden en je energie overdag te verhogen. 
  • Zoek het daglicht op tijdens je lunchpauze. Ook als het bewolkt is! Als je gaat wandelen heb je tegelijk je beweging te pakken.
  • Gebruik in deze periode zo min mogelijk je zonnebril, zodat je ogen zoveel mogelijk licht opvangen.
  • Lukt regelmatig naar buiten gaan echt niet? Overweeg dan het gebruik van een daglichtlamp (minimaal 10.000 lux). Deze zijn tegenwoordig portable waardoor je ze handig mee kan nemen naar het werk.
  • Gebruik niet de hele dag een blauw licht blokkercomputerbril. Zet hem gelijk af als je niet achter je computer zit. En zet hem vooral buiten niet op.
  • Probeer je werkplek zo dicht mogelijk bij een raam te plaatsen.
  • Zorg ervoor dat je werkplek goed verlicht is.
  • Verbeter de natuurlijke lichtinval van je werkruimte. Open gordijnen en jaloezieën om meer natuurlijk licht binnen te laten. Verplaats meubels of planten die het zonlicht blokkeren. 
  • Zorg voor een goed verlichte (thuis)werkplek. Zet eventueel extra lampen in om licht toe te voegen aan donkere hoeken van de kamer.

Hopelijk inspireert deze blog je om meer licht op te zoeken in deze donkere tijd en is duidelijk geworden dat licht een belangrijke invloed heeft op ons welzijn en gezondheid.

Ik wens jullie alvast veel licht toe tijdens deze feestdagen.  

En onthoud, dat kerst voor veel mensen een vrolijke en betekenisvolle tijd is, maar dat het ook uitdagend kan zijn voor anderen!  

Hartelijke groet,
Hilde de Vries
Bedrijfsmaatschappelijk werker O&P Rijk | Bedrijfszorg

Hilde de Vries, bedrijfsmaatschappelijk werker

Contact

Je kunt zelf rechtstreeks contact zoeken met de bedrijfsmaatschappelijk werker die werkzaam is voor jouw organisatieonderdeel. Deze informatie staat op het Rijksportaal onder bedrijfsmaatschappelijk werk. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met het Bedrijfsmaatschappelijk loket, tel: 088 371 37 10 (werkdagen van 09.00 – 17.00 uur).