Geldzorgen? Maak het bespreekbaar!

Het kan iedereen overkomen; jong of oud, alleenstaand of met een gezin, met een uitkering of een goed salaris. Onvoorziene omstandigheden, zoals een echtscheiding, ontslag of arbeidsongeschiktheid, kunnen ervoor zorgen dat je financiële achterstand oploopt. Ook de huidige recessie met de forse stijging van de energie- en voedselprijzen zorgt voor veel stress en onzekerheid. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zijn de uitgaven aan wonen, vervoer en boodschappen momenteel zo hoog dat het menig huishouden niet meer lukt om alle rekeningen te betalen. Geldt dit ook voor jou? Maak het bespreekbaar!
In dit artikel delen we een persoonlijk verhaal en lees je hoe je je geldproblemen of schulden kunt aanpakken.

Financiële achterstand oplopen

Tineke den Haan (bedrijfsmaatschappelijk werker) vertelt: ‘Niet iedereen heeft een financiële buffer. Om de eindjes aan elkaar te knopen gaan veel mensen bezuinigingstechnieken toepassen zoals goedkoper boodschappen doen, schrappen van abonnementen en uitjes en spaargeld gebruiken. Sommige mensen durven niet over hun geldzorgen te praten, uit schaamte zoeken ze niet snel hulp. Rekeningen worden niet meer betaald en soms ontstaat er een vicieuze cirkel met opstapelende problemen. Maar je kop in het zand steken en de post niet meer openmaken helpt je niet verder.’

Persoonlijk verhaal

Binnen de rijksoverheid wordt hierover ook steeds meer het gesprek gevoerd. Zo deelde Natasja haar persoonlijke verhaal over geldproblemen met haar collega’s in een Tap Talk tijdens de SSC-ICT café. Daarbij benoemde zij vooral het belang om dit met collega’s bespreekbaar te maken.
Natasja: ‘Iedereen kan door plotselinge omstandigheden in geldproblemen komen. Je hoeft je hiervoor niet te schamen. En het is belangrijk om te weten dat je er niet alleen voor staat, ook al lijkt het vaak alsof er een taboe op armoede rust. Inmiddels is het ruim 10 jaar geleden dat ik in armoede leefde. In die tijd heb ik veel steun van mijn directe collega’s gekregen. Maar kreeg ik ook te maken met verschillende vooroordelen en goedbedoelde adviezen, zoals: 'Waarom heb je dan wel een telefoon?' en ‘Bij dat restaurant kun je heel goedkoop eten’.’

Natasja raadt collega's met geldproblemen aan om dit bespreekbaar te maken en je tijdig aan te melden bij de verschillende instanties die er zijn om jou te helpen. Ook geeft ze een aantal tips aan alle collega’s:

 • Meld een collega zich vaak ziek of zegt hij of zij zich regelmatig af als er een borrel of etentje op eigen kosten gepland staat? Probeer erachter te komen of er sprake is van geldproblemen. Ga het gesprek aan en probeer met het team een oplossing te bedenken als iemand inderdaad (tijdelijk) zeer krap bij kas zit.
 • Kijk waar je terecht kunt met spullen of kleding die je zelf niet meer nodig hebt en geef goede adressen voor tweedehands artikelen door. 

Word donateur van het Sociaal Fonds Personeel. Je kunt (via het P-Direkt portaal) al voor 1 euro per maand een bijdrage leveren aan het Sociaal Fonds en zo collega's helpen die (tijdelijk) minder te besteden hebben.

Praat over je geldzorgen

Tineke: ‘Weet dat je er niet alleen voor staat. Praten over geldzorgen helpt. Je kunt altijd op eigen initiatief contact opnemen met bedrijfsmaatschappelijk werk of zelf hulp zoeken bij het Financieel loket. Je hoeft hiervoor niet te worden verwezen door je leidinggevende. En goed om te weten; de gesprekken met de bedrijfsmaatschappelijk werker en andere hulpverleners zijn volledig vertrouwelijk, er wordt niets teruggekoppeld aan je leidinggevende. Laat het er niet bij zitten en pak je geldzorgen snel aan!’

Onderstaand vind je meer informatie over de hulp binnen de rijksoverheid en opties wanneer je liever je werkgever erbuiten wilt houden.

Hulp en handige websites:

 • Medewerkers van bijna alle rijksorganisaties kunnen terecht bij het Financieel Loket* van O&P Rijk | Bedrijfszorg. De financiële hulpverleners ondersteunen je bij hoe jij je financiële problemen kunt aanpakken en begeleiden je bij het oplossen van je schulden. Ze geven advies en informatie en bieden budgetbegeleiding om je financiële situatie structureel op orde te krijgen. De bedrijfsmaatschappelijk werker kan jou doorverwijzen, maar je kunt je ook direct zelf aanmelden met dit aanmeldformulier.
  *De Belastingdienst en de ministeries van Defensie, Financiën en IenW bieden zelf financiële hulpverlening aan. De contactgegevens vind je op deze website.
 • Voor hulp en gratis advies bij het oplossen van je schulden kun je ook terecht bij de gemeente waar je woont. Elke gemeente heeft hiervoor een eigen regeling.
  Ook heeft elke gemeente een Formulierenbrigade waar je terecht kunt voor hulp bij het invullen van formulieren van o.a. de overheid en andere organisaties. Ook kunnen ze helpen bij het op orde brengen van je administratie en bij het doen van Belastingaangifte.
 • Bij Humanitas vind je door het hele land hulp bij je thuisadministratie. Een vrijwilliger geeft je tijdelijke hulp bij je administratie en helpt om zaken op een rijtje te krijgen en te houden.
 • Het Nibud.nl (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) is een onafhankelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van huishoudfinanciën. Het voorkomen van geldproblemen is hun doel. Het Nibud helpt met tips, tools en stappenplannen om rond te komen of schulden zelf op te lossen.
 • Geldfit.nl is een initiatief van de Nederlandse Schuldhulproute. Bij Geldfit kun je anoniem advies krijgen welke stap je kunt zetten om weer grip op je geld te krijgen. Na het invullen van een test (10 vragen, 2 minuten) krijg je een advies dat past bij jouw financiële situatie. Ook krijg je tips over welke organisaties jou bij je geldzaken kunnen helpen. Deze organisaties vind je bij jou in de buurt. Je kunt ook bellen naar Geldfit via 0800-8115 voor een persoonlijk advies.
 • Wijzer in geldzaken is een initiatief van de Rijksoverheid (Ministerie van Financiën) om financiële fitheid in Nederland te bevorderen. Een wegwijzer naar betrouwbare informatie over al jouw geldzaken.
 • Sommige werkgevers bij het Rijk hebben een sociaal fonds. Heb je een financieel of sociaal probleem? Of kamp je met je gezondheid? Dan kun je bij het sociaal fonds aankloppen voor hulp. Meer informatie vind je hier.