Blog: Omgaan met negatieve nieuwsberichten

Dagelijks worden we overspoeld door slecht nieuws, in de wereld en dichtbij. Klimaatveranderingen, oorlogen, natuurrampen, onrecht, toenemend geweld en de pandemie. Het is aan de orde van de dag. Dit kan je machteloos maken, boos of gestrest. Hoe ga je om met al het negatieve nieuws en bescherm je jezelf als het je teveel raakt en hoe voorkom je dat je er somber van wordt?

Casus |  Maya kan niet meer slapen door alle beelden van de aardbeving in haar geboorteland. ‘Ik blijf maar kijken naar alle nieuwsberichten in mijn nieuwsapp, sociale media, op tv en in actualiteitenprogramma’s. Er zijn familieleden die er nu helemaal alleen voor staan. Ik voel me schuldig dat ik niets kan doen. Ik voel me bang en wanhopig, hoe gaat het nu verder? Ik heb hoofdpijn en ben doodmoe. Ik weet niet hoe ik een beetje hoop kan houden met al die schokkende beelden. Wat kan ik doen om het nieuws een beetje te doseren, zodat ik nog gewoon kan blijven functioneren?’

Cirkel van invloed en betrokkenheid

In ons leven krijgen we doorlopend te maken met veranderingen. Dichtbij in ons persoonlijke leven (relaties, gezondheid, werk) als ook in de maatschappij (economie, wetgeving, politiek, religie). We maken ons allemaal wel eens zorgen over hoe we met al die veranderingen moeten omgaan. Stephen Covey, een Amerikaanse organisatiepsycholoog, bedacht en ontwikkelde de theorie van de cirkel van invloed en betrokkenheid. Hiermee maakt hij een onderscheid tussen zaken waar je direct zelf iets aan kunt doen (cirkel van controle), zaken waar je invloed op kunt uitoefenen (cirkel van invloed ) en zaken die jou raken maar die je niet kunt veranderen (cirkel van betrokkenheid).

Invloed op je mentale welzijn  

Wij mensen zijn van nature gefascineerd door negatief nieuws. De impact van slecht nieuws is altijd subjectief en afhankelijk van de individuele omstandigheden en perspectieven. De één ervaart geen enkele druk bij al het nieuws, een ander wordt er onrustig, angstig en somber van. 

Sommigen van ons scrollen eindeloos door op (online) nieuwsberichten. Dit heet doomscrolling: hoe tragisch en ellendig het nieuws ook is, je kunt niet meer stoppen met het zoeken naar nieuwe informatie (‘consumeren’) van negatief nieuws. Het is menselijk om bij een groot gevoel van machteloosheid en onduidelijkheid informatie te verzamelen en antwoorden te vinden, zodat je kunt inschatten of je veilig bent. En zo het gevoel van controle weer terugkrijgt.
Anderen krijgen last van compassiemoeheid. Na een overdosis aan ellendig nieuws kun je het niet meer opbrengen om je in anderen in te leven. Je raakt een beetje verlamd en verdoofd door de deprimerende nieuwsberichten. Enkelen haken helemaal af en worden nieuwsvermijders.

Tips op een rijtje

Met de volgende adviezen kunnen we onszelf iets meer in bescherming nemen:

  • Wees je bewust van welke nieuwsapps en sociale media je volgt, wees selectief. De algoritmes van de (sociale) media zijn er op gericht ons zoveel door te laten scrollen. Check je schermtijd en stel zo nodig een limit in.
  • Zet alle notificaties uit, kijk maximaal twee keer per dag het nieuws en op vaste momenten. Voorkom het verversen van liveblogs.
  • Continue ontwikkelingen en snelle veranderingen vragen veel van ons brein. De één is sneller overprikkeld dan de ander, zoek naar jouw balans tussen ‘information overload’ en ‘voldoende up-to-date’. Kijk eventueel het Jeugdjournaal, zij zijn er op gericht het nieuws minder hard te brengen.
  • We hebben geen controle op al het (wereld) nieuws. We hebben wel controle op hoe we er mee omgaan. De cirkel van invloed en betrokkenheid helpt je bewust te zijn van waar je geen invloed op hebt en waar je niets aan kunt veranderen.
  • Focus op de dingen waar je een direct (positieve) invloed op kunt uitoefenen, zoals: je eigen houding en gedrag, stemming, jouw beslissingen en keuzes, eten, bewegen en slapen. Ga na wat jou energie geeft en waarvan je tot rust komt.
  • Praat over je gevoelens. Je bent niet de enige die er soms mee worstelt om de moed er in te houden. Spreek af met familie, vrienden of collega’s.
  • Je kunt altijd terecht bij een bedrijfsmaatschappelijk werker als je verder wilt praten over het omgaan met alle negatieve nieuwsberichten om zo je mentale weerbaarheid te vergroten.

Contact

Je kunt zelf rechtstreeks contact zoeken met de bedrijfsmaatschappelijk werker, die werkzaam is voor jouw organisatieonderdeel. Deze informatie staat op de pagina op Rijksportaal onder Bedrijfsmaatschappelijk werk.
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met het Bedrijfsmaatschappelijk loket, tel: 088 371 37 10 (werkdagen van 09.00 – 17.00 uur).

Bronnen en verder lezen: 

Tineke den Haan, bedrijfsmaatschappelijk werker