Ga voor meer focus en ontspanning, probeer mindfulness

Heb je last van klachten zoals stress, piekeren, depressieve gevoelens of angsten? Onderzoek of mindfulness iets voor je is. Door je aandacht te trainen kun je je beter concentreren en ontspannen. En dat is helemaal niet zo zweverig als sommigen denken.

Vrouw mediteert met handen tegen elkaar aan

Je mag namelijk zelf bepalen hoe je mindfulness invult. Dat hoeft niet met kruidenthee of een Boeddhabeeldje. Mindfulness kun je inzetten op een manier die bij jou past.

'Hoe voorkom ik dat het erger wordt?'

Neem bijvoorbeeld rijksambtenaar Els. Els heeft een druk gezin met drie pubers. Onlangs is haar moeder overleden. 'Ik heb samen met mijn broer een paar jaar voor haar gezorgd. Vorig jaar is ze opgenomen. Na haar opname ging het bergafwaarts met haar. Ze is oud geworden. We waren ook wel opgelucht. Mijn vader was al overleden. We moeten het huis nu leeghalen en verkopen. Ik loop ondertussen op mijn tandvlees, want wat is dat veel werk.'

Els vertelt dat ze het lastig vindt haar grenzen aan te geven. Daardoor blijft ze maar doorgaan en voelt ze zich gestrest. 'Ik heb een kort lontje naar mijn kinderen. Ook heb ik vaker dan normaal last van hoofdpijn en voel ik druk op mijn borst. Mijn adem zit hoog. Op welke manier kan ik me minder gespannen voelen en voorkomen dat het erger wordt?'

Herstel en versterk jezelf

Wanneer je het gevoel hebt dat je wordt geleefd, onderzoek dan eerst waar je zo moe van wordt en waar je energie van wegvloeit. Denk daarna na over je belangrijkste wensen en wat je nodig hebt. Ben je overbelast? Pak dan de daarvoor nodige hersteltijd. Bedenk waardoor je ontspant en wat je energie geeft. Dit is voor iedereen anders.

Zo wil Els leren beter haar grenzen te bewaken, waardoor ze meer grip en invloed krijgt op haar situatie. Ze wil ook meer tot rust komen met ontspanningsoefeningen. Een collega heeft een mindfulnesscursus gedaan en heeft daar veel aan gehad. Om mentaal sterker te worden, wil Els ook zo'n cursus volgen.

Wat is mindfulness?

In de basis is mindfulness een mix van yoga en meditatie. Door je aandacht te trainen krijg je meer focus en kun je beter ontspannen. Mindfulness helpt je om dichter bij je gevoel te komen. Belangrijk is om dat te doen zonder over dat gevoel te oordelen, of direct actie te ondernemen. Je leeft daardoor minder op de automatische piloot, maar meer in het hier en nu.

Op die manier aanvaard je de situatie zoals die is. Ook creƫer je ruimte om problemen van een andere kant te bekijken. Je leert negatieve gedachten of gevoelens te accepteren zoals ze zijn. Je gaat deze ervaringen dus niet uit de weg. In plaats daarvan leer je je aandacht anders te richten, zodat negatieve gedachten niet overheersen. Iedereen, met of zonder klachten, kan iets uit mindfulness halen. Niet alleen Els, maar jij ook!

Deze blog is geschreven door Tineke den Haan. Tineke werkt als bedrijfsmaatschappelijk werker bij O&P Rijk | Bedrijfszorg.

Tineke achter een laptop, kijkend naar de kijker

Kom in contact met een bedrijfsmaatschappelijk werker

Wil je beginnen met mindfulness, maar weet je niet zo goed hoe? Je kunt zelf rechtstreeks contact zoeken met de bedrijfsmaatschappelijk werker die werkzaam is voor jouw organisatieonderdeel. Wie dat is? Dat vind je op Rijksportaal Personeel (alleen toegankelijk voor rijksmedewerkers).

Ook kun je terecht bij Mindful Rijk: het expertisebureau op het gebied van mindfulness in organisaties binnen de Rijksoverheid. Mindful Rijk geeft op mindfulness gebaseerde trainingen en workshops. Dat doen de trainers voor organisaties, teams en individuele medewerkers.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met O&P Rijk | Bedrijfszorg. Bel op werkdagen naar 070 - 700 05 30 of stuur een e-mail naar postbusbedrijfszorg@rijksoverheid.nl.