Wanneer zoek jij hulp bij psychische klachten?

Psychische klachten heb je niet ineens. Ze beginnen vaak klein, bijvoorbeeld met een vervelende ervaring. Langzaam groeien ze tot iets waar je niet meer omheen kunt. Wanneer zoek jij daarvoor hulp?

Wacht niet te lang met hulp zoeken. Ga het gesprek aan met je bedrijfsmaatschappelijk werker. Dat kan ook bij vage en kleine klachten die je nog niet zo goed onder woorden kunt brengen. Samen achterhaal je de precieze oorzaak van je klachten en hoe je die kunt aanpakken.

Welke klachten?

Psychische klachten uiten zich op verschillende manieren. Je merkt het bijvoorbeeld in je werk, op persoonlijk vlak of zelfs fysiek. Een bedrijfsmaatschappelijk werker ondersteunt je bijvoorbeeld bij de volgende situaties:

Minder goed aan het werk

Het gaat minder goed op je werk. Je komt niet vooruit of hebt weinig focus. Je levert werk van mindere kwaliteit dan gewoonlijk of je voelt je constant gestrest.

Stemming anders dan normaal

Je stemming is anders en dat duurt al een tijdje. Grofweg kun je aanhouden dat als je langer dan twee weken last houdt van somberheid of angst, het handig is om aan de bel te trekken.

Verstoord slaapritme

Je slaapritme is veranderd: je komt bijvoorbeeld niet goed in slaap, je ligt ‘s nachts wakker of je wil juist het liefst de hele dag door slapen.

Fysieke klachten

Er zijn fysieke klachten die je niet goed kunt verklaren. Denk aan (spannings)hoofdpijn, buikpijn, nekpijn, misselijkheid of duizeligheid. Of je komt ineens veel gewicht aan of valt juist af. Dit zijn altijd signalen van je lijf om met je huisarts te bespreken. Er kan een lichamelijke oorzaak voor zijn, maar er kan ook sprake zijn van een psychische reden.

Sociaal isolement

Je trekt je terug of spreekt minder af met vrienden en familie. Je vermijdt activiteiten die je voorheen veel energie gaven.

Neem je gevoel serieus

Herken je jezelf in een van de bovenstaande situaties? Neem je gevoel serieus. Klachten die al een tijdje spelen, gaan meestal niet vanzelf over. Je kunt en hoeft het niet altijd in je eentje op te lossen.

Schaamte kan ervoor zorgen dat je lang wachten met hulp zoeken. Dat is jammer, want ondertussen kun je je behoorlijk alleen en onzeker voelen over je klachten. Als jij voelt dat er iets speelt waar je niet uitkomt, zoek dan hulp. Ook als je niet precies weet wat er aan de hand is.

Bij wie zoek je hulp?

Over je gevoelens praten met iemand die je vertrouwt, is sowieso een goed idee. Maar soms praat je liever met een buitenstaander. Dan kun je terecht bij een bedrijfsmaatschappelijk werker. Die is aan je organisatie verbonden. Dat betekent niet dat diegene informatie doorspeelt aan bijvoorbeeld je manager. Alle gesprekken zijn vertrouwelijk: de bedrijfsmaatschappelijk werker deelt niets zonder jouw toestemming. Bovendien kun je snel terecht bij de bedrijfsmaatschappelijk werker, want er is geen wachtlijst. Afspreken kan zowel fysiek, in de buurt van je werkplek, als digitaal, vanuit je eigen huis.

Plan een gesprek in

Op het Rijksportaal van jouw organisatie (alleen toegankelijk voor rijksmedewerkers) vind je de naam van de bedrijfsmaatschappelijk werker die aan jouw organisatie is verbonden. En plan vrijblijvend een adviesgesprek in.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met O&P Rijk | Bedrijfszorg. Bel op werkdagen naar 070 - 700 05 30 of stuur een e-mail naar postbusbedrijfszorg@rijksoverheid.nl.