Binnenwerk en Staatsbosbeheer vieren vijf jaar banencreatie

Banencreatie levert zoveel meer op dan alleen een baan. Een mooi moment om daarbij stil te staan was de viering van vijf jaar samenwerking tussen Binnenwerk en Staatsbosbeheer in Almere op 31 augustus. Minister van der Wal van LNV kwam langs om haar felicitaties over te brengen. “Ga zo door! Ik ben trots op deze samenwerking, mensen krijgen de kans om zich te ontwikkelen en zich in te zetten voor de natuur. Een kans krijgen, dat is het allerbelangrijkste in het leven.”

De minister plant met Dekker en Thijsen symbolisch een boompje
de minister plant met Dekker en Thijsen symbolisch een boompje

In Almere startte vijf jaar geleden het eerste bos- en natuurbeheerteam van Binnenwerk bij Staatsbosbeheer. Directeur Binnenwerk Willemijn Dekker en directeur Staatsbosbeheer Sylvo Thijsen keken trots terug op wat ze in vijf jaar tijd bereikt hebben: inmiddels zijn er 48 bos- en natuurbeheerteams van Binnenwerk verspreid over Nederland en hebben Binnenwerk en Staatsbosbeheer samen bijna 400 banen gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Willemijn Dekker: “En daar geniet heel Nederland van, want elke bezoeker van een Nederlands natuurgebied heeft plezier van het resultaat. Dit is zo’n prachtig voorbeeld van hoe je een win-winsituatie voor iedereen kan creëren. En die mogelijkheden zie ik ook bij andere partnerorganisaties”

Trots

De succesvolle samenwerking van Binnenwerk en Staatsbosbeheer laat zien hoe het Rijk werk maakt van de Banenafspraak. Ook met andere organisaties zoals Justid en FMHaaglanden realiseert Binnenwerk in opdracht van ministeries en uitvoeringsorganisaties nog veel meer banen. In totaal zijn er al bijna 800 banen gecreëerd sinds de start van Binnenwerk eind 2016.

Op naar nog veel meer duurzame banen, vindt plv DG VBR Ronald Barendse, die ook aanwezig was bij de viering: “Ik draag Binnenwerk een groot warm hart toe en ik ben er trots op dat ik een bijdrage mocht leveren aan de start en ontwikkeling. Nog steeds maak ik me sterk voor nog veel meer Binnenwerk-banen. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen bij het Rijk blij wordt van werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bovendien hebben we als Rijk een voorbeeldrol en de plicht om hier gezamenlijk werk van te maken.”

Uit de praktijk

Tijdens de viering vertelde ook onderzoekster Sanne Hiemstra over het onderzoek BinnenwerkBuiten, waarin ze gedurende een paar jaar de effecten van buiten werken op de gezondheid onderzoekt. Sanne Hiemstra: “Tot nu toe zien we dat alle medewerkers van Binnenwerk hoog scoren op gezondheid en inzetbaarheid. Dat geldt voor de Binnenwerk-collega’s die buiten werken, maar ook die werkzaam zijn in Rijkspanden. Het belangrijkste is een werkomgeving waarin zij kunnen groeien en ontwikkelen. De samenwerking met Staatsbosbeheer zorgt voor zo’n prettige omgeving.” Hoe ervaren de Binnenwerk- en Staatsbosbeheercollega’s zelf deze samenwerking? Je hoort en ziet het in een filmpje dat ter ere van dit jubileum is gemaakt.

Bekijk hier de volledige film.

Over Staatsbosbeheer

Met kennis en kunde zorgt Staatsbosbeheer voor natuur en alles wat die voortbrengt: een veelheid aan planten en dieren, bewegingsruimte, groene energie, bouw- en grondstoffen en schone lucht. Door steeds bewust meerdere belangen af te wegen, verstaat Staatsbosbeheer de kunst om in een klein land die verschillende rollen te verenigen. Zo dragen ze bij aan een groener en gezonder Nederland waar mensen ook in de toekomst fijn en veilig kunnen leven. Hun ambitie is dat de 270.000 hectare natuur die zij beheren er in de toekomst nog beter voorstaat en weerbaarder is tegen droogte, stikstof en klimaatverandering. Lees meer op www.staatsbosbeheer.nl.