Najagen van werkplezier zin of onzin?

De artikelen, tips en adviezen over werkplezier en het vergroten ervan, vliegen je in de media om de oren. Aanmoedigingen om je passie te volgen en zo voldoening en blijdschap te vinden. Het hebben van werkplezier zou belangrijker zijn dan veel geld verdienen en als je niet genoeg werkplezier hebt leidt dat tot gezondheidsproblemen. Is het najagen van meer werkplezier echt zo noodzakelijk? Moet het er op het werk altijd en elke dag zijn? Of is werk ook gewoon dat wat het is: werk dat gedaan moet worden.

Portretfoto loopbaanadviseur Wendy
Wendy Versteeg

Een staat van zijn en geen doel op zich

Het najagen van werkplezier lijkt, net als gelukkig zijn, een doel op zich te worden in plaats van een staat van zijn die je soms wel en soms niet ervaart. Ik ervaar als loopbaanadviseur plezier in mijn werk als een kandidaat na een goed gesprek met een nieuw inzicht naar huis gaat, als ik met een belletje drie acties tegelijk aftik of als mijn mailbox bijgewerkt is en ik overzicht heb. Dan voel ik voldoening. 

Er zullen altijd dagen zijn waarop alles misgaat en werkplezier ver te zoeken is. Je kent het wel: je computer begint met een update terwijl jij net een belangrijke meeting start, je telefoon is leeg terwijl je de toegangscode voor je werkomgeving nodig hebt en je hebt ook nog een driedubbele afspraak in je agenda staan. Door de dagen dat ik geen werkplezier ervaar, waardeer ik de dagen dat ik het wel ervaar des te meer!

Energie om uitdagingen aan te kunnen

Hoge werkdruk, strakke deadlines en verantwoordelijkheden dagen mij uit en maken het lastig om altijd blij te zijn. Het is niet realistisch om te denken dat ik altijd vrolijk en tevreden kan zijn. Werkplezier is als een brandstof die me door mijn werkdag loodst. Het geeft me energie om de uitdagingen aan te kunnen. 

De natuur is voor mij een fijn hulpmiddel om na een werkdag weer in balans te komen: wandelen of fietsen in het groen, diep ademhalen en ik kan weer door. Na een (te) intensieve vergadering ga ik even uit mijn werkomgeving. Ik loop een ommetje, drink een kop thee of zoek contact met een collega. Allemaal acties die mij helpen relativeren.
 

Werkplezier is heel persoonlijk. Het kent rode draden die algemeen gelden voor mensen, met daarbinnen een patroon aan persoonlijke voorkeuren en wensen. De belangrijkste vraag is: ervaar jij in je functie het werkplezier in een voor jou passende hoeveelheid en frequentie? Is er balans? Zo nee, dan is het wellicht tijd voor een volgende stap!

Wat als je even geen werkplezier ervaart?

  • Praat met collega’s en je leidinggevende als je werkstress ervaart. Het delen is soms al genoeg. Ook kun je hen hulp vragen.
  • Stel realistische verwachtingen. Niet alle taken zijn leuk en hoeven dat te zijn.
  • Kijk naar het grotere geheel. Een taak kan nutteloos lijken, maar als je bedenkt waar het aan bijdraagt, heb je het sneller gedaan.
  • Maak tijd voor ontspanning. Als je het druk hebt, neem je misschien niet zo snel pauze. Juist op die momenten helpt naar buiten gaan of op een andere manier afstand nemen om weer op te laden.