Geldzorgen? Pak ze snel aan

Door de huidige economische crisis zit een groeiend aantal mensen financieel klem. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zijn de uitgaven aan wonen, vervoer en boodschappen momenteel zo hoog dat het menig huishouden niet meer lukt om alle rekeningen te betalen. Geldt dit ook voor jou? Lees dan verder hoe je je geldproblemen en schulden kunt aanpakken.

Casus | Fred zegt even niets meer. Hij schiet vol en moet zijn tranen wegslikken. ‘Ik schaam me kapot. Ik ben nét in dienst en wil gewoon mijn eigen boontjes doppen. En nu moet ik met de billen bloot, dat vind ik echt verschrikkelijk’. Fred vertelt dat zijn partner 2 jaar terug tijdens de coronacrisis is ontslagen; ze heeft nog geen ander werk gevonden. Ze hebben twee kinderen. De oudste is 22 jaar en studeert, de jongste is 17 en zit nog op de middelbare school. Allebei wonen ze thuis. Om het hoofd boven water te houden hebben ze bij een familielid een grote lening afgesloten om schulden af te lossen. Maar nu komt hun budget steeds meer onder druk door de stijgende kosten van de vaste lasten en de duurder wordende boodschappen. Inmiddels lopen ze achter met de huur, de energierekening en de zorgverzekering. ‘Ik slaap slecht en lig nachtenlang te piekeren hoe ik dit moet oplossen en weer kan rondkomen. Door de slapeloze nachten kan ik me op mijn werk nog maar slecht concentreren. Ik voel me gestrest en gespannen. Hoe krijg ik weer financiële rust?’

Financiële achterstand oplopen

Het kan iedereen overkomen: jong of oud, alleenstaand of met een gezin, met een uitkering of een goed salaris. Onvoorziene omstandigheden, zoals een echtscheiding, ontslag of arbeidsongeschiktheid, kunnen ervoor zorgen dat je financiële achterstand oploopt. Ook de huidige recessie met de forse stijging van de energie- en voedselprijzen zorgt voor veel stress en onzekerheid. Kun je aan het eind van de maand nog wel alle rekeningen betalen?

Niet iedereen heeft een financiële buffer. Om de eindjes aan elkaar te knopen gaan veel mensen bezuinigingstechnieken toepassen zoals goedkoper boodschappen doen, schrappen van abonnementen en uitjes en spaargeld gebruiken.

Sommige mensen durven niet over hun geldzorgen te praten, uit schaamte zoeken ze niet snel hulp. Rekeningen worden niet meer betaald en soms ontstaat er een vicieuze cirkel met opstapelende problemen. Maar je kop in het zand steken en de post niet meer openmaken helpt je niet verder.

Tineke den Haan, bedrijfsmaatschappelijk werker Bedrijfszorg.

Praat over je geldzorgen

Weet dat je er niet alleen voor staat. Praten over geldzorgen helpt. Je kunt altijd op eigen initiatief contact opnemen met bedrijfsmaatschappelijk werk of met het Financieel loket, je hoeft niet te worden verwezen door je leidinggevende. Gesprekken met de bedrijfsmaatschappelijk werker en financiële hulpverleners zijn volledig vertrouwelijk, er wordt niets teruggekoppeld aan je leidinggevende. Hieronder vind je websites en hulp, voor zowel binnen de organisatie maar ook voor als je liever je werkgever erbuiten wilt houden. Laat het er niet bij zitten en pak je geldzorgen snel aan.

Hulp en handige websites:

  • Medewerkers van bijna alle rijksorganisaties kunnen terecht bij het Financieel Loket van Bedrijfszorg. De financiële hulpverleners begeleiden en ondersteunen hoe je je financiële problemen kunt aanpakken en bij het oplossen van je schulden. Ze geven advies en informatie en bieden budgetbegeleiding om je financiële situatie structureel op orde te krijgen. Bedrijfsmaatschappelijk werk kan jou doorverwijzen, je kunt je ook zelf aanmelden met dit Aanmeldformulier Schuldhulpverlening.
  • Voor hulp en gratis advies bij het oplossen van je schulden kun je ook terecht bij de gemeente waar je woont. Elke gemeente heeft hiervoor een eigen regeling.
  • Bij Humanitas vind je door het hele land hulp bij je thuisadministratie. Een vrijwilliger geeft je tijdelijke hulp bij je administratie en helpt om zaken op een rijtje te krijgen en te houden.
  • Het Nibud.nl (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) is een onafhankelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van huishoudfinanciën. Het voorkomen van geldproblemen is hun doel. Het Nibud helpt met tips, tools en stappenplannen om rond te komen of schulden zelf op te lossen.
  • Geldfit.nl is een initiatief van de Nederlandse Schuldhulproute. Bij Geldfit kun je anoniem advies krijgen welke stap je kunt zetten om weer grip op je geld te krijgen. Na het invullen van een test (10 vragen, 2 minuten) krijg je een advies dat past bij jouw financiële situatie. Ook krijg je tips over welke organisaties jou bij je geldzaken kunnen helpen. Deze organisaties vind je bij jou in de buurt. Je kunt ook bellen naar Geldfit via 0800-8115 voor een persoonlijk advies.
  • Wijzer in geldzaken is een initiatief van de Rijksoverheid (Ministerie van Financiën) om financiële fitheid in Nederland te bevorderen. Een wegwijzer naar betrouwbare informatie over al jouw geldzaken.

Tineke den Haan