Doorwerken na AOW-leeftijd? Geen pensioenopbouw!

Weblogs

In dit blog gaat arbeidsjurist Willem van Eck van het Kennispunt nieuwe rechtspositie rijksambtenaren in op een bepaling uit de CAO Rijk 2020.

old people

In de CAO Rijk 2020 staat dat op de datum van de AOW-leeftijd de arbeidsovereenkomst van de Rijksambtenaar automatisch eindigt. Bij hoge uitzondering is doorwerken na het automatisch eindigen van de arbeidsovereenkomst mogelijk door middel van het sluiten van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Hierdoor ontstaat een onderbreking in de dienstbetrekking en wordt tijdens de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd geen ABP-pensioen opgebouwd.

Er is nog een aandachtspunt en dat betreft het zogenaamde voorwaardelijk pensioen. De medewerker die doorwerkt na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd moet tenminste 10% van zijn pensioen opnemen wil hij het voorwaardelijk pensioen niet kwijtraken. Immers, de voorwaarde om het voorwaardelijk pensioen toegekend te krijgen is dat de ingangsdatum van het pensioen direct aansluit bij het eindigen van het actief deelnemerschap bij de ABP aangesloten werkgever.

Voor HR-adviseurs die betrokken zijn in situaties waarin door middel van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd het doorwerken na de AOW-leeftijd wordt gefaciliteerd, is van belang om betrokkenen over dit pensioeneffect goed te informeren.

Indien in een vaststellingsovereenkomst een einddatum van het dienstverband is vastgelegd welke in verband met het latere pensioenakkoord niet meer samenvalt met de AOW-leeftijd, dan wordt toch vastgehouden aan de afgesproken einddatum voor het dienstverband genoemd in de vaststellingsovereenkomst. Hierdoor is het besproken pensioeneffect niet aan de orde omdat sprake is van een ononderbroken doorlopen van het dienstverband tot de afgesproken einddatum.

Kennispunt Nieuwe Rechtspositie Rijksambtenaren

Het Kennispunt Nieuwe Rechtspositie Rijksambtenaren – onderdeel van Advocaten en Adviseurs Arbeidsrecht van UBR – is een vraagbaak voor HRM’ers, professionals in het P&O vakgebied en leidinggevenden binnen de Rijksoverheid.

Je kunt bij het Kennispunt terecht met al je vragen met betrekking tot de implementatie van de Wnra. Het Kennispunt geeft maatwerk nascholing en houdt je via nieuwsbrieven op de hoogte van het laatste nieuws.

Het Kennispunt is bereikbaar via: 06 - 25 63 21 86 en kennispuntnieuwerechtspositie@rijksoverheid.nl.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.