Met lopen kom je verder

Weblogs

Al eerder schreven we over de herplaatsingsverplichting. Stukken die vol stonden met jurisprudentie, consequenties voor de weigerende werknemer en artikelen over ons Startpunt Herplaatsing bij Ontslag. Hoog tijd om dit juridische proces eens wat persoonlijker te maken. We maken kennis met een van de gezichten achter het Startpunt Herplaatsing en vragen hem het hardloopjack van het lijf. 

Frank van den Berg is trajectbegeleider bij (onder andere) het Startpunt Herplaatsing. We komen er in het gesprek met de sympathieke en sportieve Frank achter dat hij niet voor niets op deze plek zit. 

We beginnen ons gesprek met een inkoppertje: vertel eens wat meer over jezelf. Frank steekt van wal: “De rode draad in mijn leven is mensen in beweging brengen, zowel letterlijk als figuurlijk. Vaak ben ik in de ochtend aan de slag als running therapeut of wandelcoach. Dan breng ik letterlijk mensen in beweging. In de middag zit ik aan de keukentafel om mensen figuurlijk in beweging te brengen: dan begeleid ik VWNW-kandidaten, mensen die vanuit Transferium begeleid worden in hun zoektocht naar ander werk en medewerkers die herplaatst moeten worden.”

Bewegen

Bij dat figuurlijke in beweging brengen denken we wel een beeld te hebben – we kennen immers de juridische ins en outs van VWNW en herplaatsing – maar vandaag vragen we verder naar het letterlijke deel. Frank vertelt: “Iedereen weet dat het goed is om te bewegen. Running therapie heeft als doel mensen in beweging te krijgen, met name mensen met psychische klachten. Het gaat dan niet om het praten maar om het zorgen dat ze in beweging komen en blijven. Bij wandelcoaching heb je juist wel gesprekken. Door naast elkaar te lopen praat je makkelijker en heb je andere gesprekken dan wanneer je tegenover elkaar zit. De natuur geeft ook mooie metaforen en we zijn bezig met bewustwording van ademhaling. Ik heb inmiddels geleerd dat niet goed ademen oorzaak kan zijn van allerlei klachten.”

De stap naar UBR

Op de vraag hoe Frank überhaupt bij UBR terechtkomt met al deze buitenactiviteiten volgt een opsomming van een mooie loopbaan: Frank is gestart als verpleegkundige en toen doorgegroeid naar leidinggevende. Van leidinggevende naar HR en toen de overstap gemaakt naar de Rijksoverheid. Daar kreeg hij het gevoel meer voor medewerkers te willen betekenen. Met de start van de VWNW-begeleiding is hij bij UBR terecht gekomen. Bijna drie jaar geleden begonnen we met het Startpunt Herplaatsing en gezien Franks ervaring en drijfveren is het niet gek dat hij een van de aangewezen personen was om daar aan de slag te gaan. “Wat ik zelf leuk vind, is dat het allemaal pionieren is geweest, zowel het Startpunt, Transferium en VWNW-begeleiding. 

Startpunt Herplaatsing bij Ontslag

We vragen Frank hoe hij al zijn ervaring meeneemt in het Startpunt. Frank vertelt: “Het begeleiden van herplaatsingskandidaten is echt anders dan de L&T-kant. Je ziet in de casuïstiek dat een herplaatsingsonderzoek het sluitstuk is van een traject met een medewerker dat vaak al lang loopt. Je moet dan wel realistisch zijn. Gezien de voorgeschiedenis is de kans op herplaatsing soms klein. Uiteindelijk is een goed resultaat ook een zorgvuldig, respectvol en transparant opgebouwd dossier. Zelfs zonder dat er daadwerkelijk een ander plekje is gevonden. Het liefst wil je natuurlijk dat iemand herplaatst wordt, dat iemand weer nieuw perspectief heeft, maar dat is helaas niet altijd zo.”

Eigen verantwoordelijkheid

Voor de kleuring: een herplaatsingsonderzoek kent een doorlooptijd van 6-8 weken. Frank vertelt dat naast het contact met jurist, HR-adviseur en manager, hij veel contact met de medewerker heeft om functies die beschikbaar zijn/komen (worden uitgevraagd bij P-Direkt) te bespreken. Frank geeft aan dat hij probeert mensen op de eigen verantwoordelijkheid te wijzen en zelf te kijken en aan de slag te gaan, bijvoorbeeld door het eigen netwerk in te zetten. “Gewoon vanuit het feit: als het niet lukt volgt ontslag, kom je waarschijnlijk in WW, WIA, derf je inkomsten.  De boodschap dat als je niets doet ontslag kan volgen, is soms wel confronterend. Daarover transparant zijn en het gesprek aangaan is belangrijk.”

Over zijn samenwerking met anderen in herplaatsingstrajecten vertelt hij: “Gedurende het traject heb ik contact met betrokkenen bij het dossier. Zeker richting eind van het traject is er intensiever overleg met jurist en HR-adviseur. De jurist moet uiteindelijk (als herplaatsing niet lukt) met het dossier een ontslagaanvraag of ontbindingsverzoek indienen". 

Tot slot

Als laatste stellen we Frank de vraag wie de medewerker treft als hij Frank als trajectbegeleider ‘krijgt’ in het herplaatsingstraject: "Dan heb je iemand tegenover je die je op je gemak stelt. Goed kan goed luisteren en probeert de vraag achter de vraag naar boven te halen. Je merkt wel iets van mijn zorgachtergrond: ik help graag iemand en wil mensen graag verder brengen. Wel belangrijk dat ik uitga van eigen verantwoordelijkheid. Mensen moeten wel dingen zelf oppakken. Als ik iemand begeleid ga ik daar voor de volle 100% voor en ik verwacht wel wat terug.”


Wil je meer weten over herplaatsing en wat wij daarin voor de werkgever kunnen betekenen? Kijk dan op de website van het Startpunt of benader ons via herplaatsing@rijksoverheid.nl

Wil je meer weten over Frank en zijn manieren om je in beweging te kunnen brengen? Website Frank? Check www.beweegmetmij.nl.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.