PAS-regeling en ziekte

Weblogs

Het Kennispunt Sociale Zekerheid krijgt vaak vragen over de PAS-regeling en wat er gebeurt wanneer de medewerker ziek wordt. Sabine Nieuweboer van het Kennispunt gaat in dit weblog in op de meest gestelde vragen.

Wat is de PAS-regeling?

De Regeling partiële arbeidsparticipatie vind je terug in paragraaf 3.3 van de CAO Rijk. Wanneer de medewerker 58 jaar of ouder is, kan hij 15,8% minder gaan werken. De formele arbeidsduur blijft ongewijzigd. Om van de PAS-regeling gebruik te maken, moet de medewerker minimaal 5 jaar bij de Staat der Nederlanden in dienst zijn en mag hij nog niet de AOW-leeftijd hebben bereikt. Als de formele arbeidsduur van de medewerker meer dan 36 uur per week is, moet de arbeidsduur naar 36 uur worden teruggebracht. Als werkgever kun je een verzoek van een medewerker voor deelname aan de PAS-regeling alleen weigeren als de bedrijfsvoering hierdoor ernstig wordt verstoord. De PAS-regeling is in de jaren ’90 van de vorige eeuw ingevoerd om oudere werknemers te behouden voor de dienst en om uitval wegens arbeidsongeschiktheid en uitstroom naar de VUT te voorkomen. 

Wat zijn de gevolgen?

Wanneer iemand van de PAS-regeling gebruik maakt gaat hij dus minder uur per week werken. Dit wordt in een nieuw arbeidspatroon vastgelegd, waarin de PAS-uren worden ingeroosterd. Het maandsalaris wordt met 15,8% verlaagd. Deze verlaging wordt grotendeels gecompenseerd door de PAS-aanvulling. Hierdoor is de verlaging van het maandinkomen 1% tot 5% afhankelijk van de leeftijd waarop met de PAS wordt begonnen:

Overzicht PAS-regeling
Leeftijd start PAS Vermindering maandinkomen
58 jaar 5%
59 of 60 jaar 3,5%
61 of 62 jaar 2%
Vanaf 63 jaar 1%


Deelname heeft ook gevolgen voor de IKB-uren: deze worden verlaagd naar 18,2 uren per jaar en er kunnen jaarlijks maximaal 157 extra IKB-spaarverlofuren worden gekocht (voor een fulltimer). Een medewerker met PAS kan maximaal 3.031 uur IKB-spaarverlof sparen. Het IKB-budget en de pensioenopbouw veranderen niet. Deze blijven gebaseerd op de formele arbeidsduur.

Wat zijn de gevolgen bij ziekte?

De ingeroosterde PAS-uren worden niet als werktijd, maar ook niet als verlof gezien. Mocht iemand ziek worden op een dag waarop hij (deels) PAS-uren heeft ingeroosterd dan kunnen deze PAS-uren niet op een later moment worden opgenomen. De medewerker was namelijk ziek op een moment dat hij niet hoefde te werken. Eventuele niet-ingeroosterde PAS-uren vervallen aan het einde van het kalenderjaar. De PAS-regeling kan niet worden stopgezet wanneer iemand wegens ziekte uitvalt, ook niet als deze uitval langer duurt. Mocht iemand langer dan een jaar wegens ziekte niet (volledig) werken dan wordt het salaris gekort voor de niet gewerkte uren (de korting tweede ziektejaar). Deze korting geldt ook over de PAS-uren, zodat de niet-gewerkte uren niet dubbel worden gekort. Het IKB-budget wordt weer gebaseerd op de arbeidsduur en bedraagt 19,80% van het verlaagde maandinkomen. 

Meer informatie

Voor vragen over de PAS-regeling, andere vragen op het gebied van sociale zekerheid of het arbeidsrecht in het algemeen, kan je terecht bij je huisjurist van UBR|Advocaten en Adviseurs Arbeidsrecht. Voor specifieke vragen kan je ook mailen met het Kennispunt Sociale Zekerheid via PostbusSocialeZekerheid@minbzk.nl.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.