Disfunctioneren in relatie tot het p-gesprek: het belang van een eerlijke boodschap

Weblogs

Een disfunctionerende werknemer kan niet zomaar ontslagen worden. Uit de wet volgt een aantal vereisten en stappen die gezet dienen te worden voordat we de gang naar de kantonrechter kunnen maken.

Disfunctioneren

Er is sprake van disfunctioneren als:

  • de werknemer bij het verrichten van de bedongen arbeid niet voldoet aan de daaraan te stellen eisen, terwijl het disfunctioneren kenbaar gemaakt dient te worden aan de werknemer;
  • waarbij partijen bovendien een verbetertraject moeten doorlopen;
  • waarna  – indien dit niet tot verbetering heeft geleid eventueel na scholing- partijen herplaatsing dienen te onderzoeken;
  • tot slot mag het disfunctioneren niet het gevolg zijn van ziekte of gebrek, van onvoldoende zorg voor scholing en/of goede arbeidsomstandigheden van de werknemer.
Bezorgd kijkende man met laptop en dossiers

P-gesprek

Als de werkgever vindt dat een werknemer disfunctioneert, is het van belang om dit duidelijk en bij voorkeur schriftelijk te communiceren aan de medewerker. Het doel hiervan is uiteraard om samen met de medewerker naar oplossingen te zoeken zodat deze zijn functioneren daadwerkelijk kan verbeteren. Hierin wordt dus ook het nodige verwacht van een goed werkgever waarbij hoofdstuk 12 en bijlage 12 van de CAO Rijk handvatten geven.

Een voorbeeld hiervan is het jaarlijkse personeelsgesprek. Dit personeelsgesprek kent de volgende onderdelen:

  1. plannen,
  2. reflecteren op functioneren en
  3. evalueren met samenvattende conclusie.

Bij het derde punt kijken werkgever en werknemer tweezijdig terug, waaruit een samenvattende conclusie voortvloeit. Deze wordt weergegeven in een samenvattende en concluderende score: 

  • Prestaties zijn ruim boven de afspraken en verwachtingen (++)
  • Prestaties zijn overeenkomstig de afspraken en verwachtingen (+)
  • Prestaties komen (nog) niet volledig overeen met de afspraken en verwachtingen waardoor op onderdelen verbeteringen nodig zijn (+/-)
  • Prestaties blijven duidelijk achter bij de afspraken en verwachtingen. Verbetertraject is noodzakelijk (-)

Het toekennen van de score +/- kan tot complicaties leiden. De medewerker zou later, als een verbetertraject is doorlopen, zich op het standpunt kunnen stellen dat het disfunctioneren aan hem onvoldoende kenbaar is gemaakt, omdat hem een score +/- is toegekend die niet (voldoende) als disfunctioneren kan worden aangemerkt.

Een score +/- kan een opmaat zijn naar het vaststellen van onvoldoende functioneren, maar het is raadzaam om aan de (uiteindelijke) constatering dat een werknemer op onderdelen duidelijk achterblijft bij de afspraken en verwachtingen ook een reële en eerlijke score te verbinden, namelijk met een score -.

Nu de werknemer dit als onsympathiek kan ervaren en het de verstandhouding zelfs onder druk kan zetten, is het belangrijk hier een gesprek met de werknemer over aan te knopen en de juiste toon aan te slaan. Maar wel met een eerlijke boodschap. Want zoals het aloude spreekwoord luidt, maken zachte heelmeesters stinkende wonden. 

Meer informatie en training

Wil je je verder verdiepen in dit onderwerp? Dat kan! De Academie voor Arbeidsrecht|Rijk geeft de interactieve training (Dis)functioneren, dossieropbouw en de D-grond. Tijdens deze training praten we je bij over de disfunctionerende werknemer en krijg je tips & tricks hoe hiermee om te gaan vanuit goed werkgeverschap.

Het startpunt Herplaatsing bij Ontslag is een multidisciplinaire samenwerking tussen Advocaten en Adviseurs Arbeidsrecht, Loopbaan- en Talentontwikkeling en Bedrijfszorg. Het Startpunt herplaatsing bij ontslag helpt de werkgever bij de herplaatsingsverplichting. We begeleiden de medewerker op de arbeidsmarkt door actief vacatures, die passen bij het zoekprofiel, aan te bieden en waar nodig hulp te bieden bij de sollicitaties. We voeren een herplaatsingsonderzoek uit en zetten het resultaat in een eindrapportage. Het Startpunt Herplaatsing is bereikbaar via herplaatsing@rijksoverheid.nl.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.