Het vernieuwde pensioenstelsel, stand van zaken

Weblogs

Onder de titel: Het vernieuwde pensioenstelsel, stand van zaken, starten we een reeks weblogs waarin we aandacht besteden aan de Wet toekomst pensioenen en welke gevolgen dit kan hebben. Lees hieronder deel 1.

Eind mei 2023 stemde de Eerste Kamer voor de Wet toekomst pensioenen (Wtp). De Wtp die is ingegaan op 1 juli 2023 heeft voorlopig nog weinig gevolgen voor werkgever en werknemer. ABP zal pas op 1 januari 2027 overgaan naar de nieuwe regels. Toch kunnen we dit onderwerp niet helemaal negeren. 

In de komende periode zet het Kennispunt Financiële Rechtspositie in een aantal weblogs de belangrijkste veranderingen voor werkgever en werknemer op een rijtje. Denk daarbij aan de contouren van het vernieuwde stelsel en de mogelijkheid om een bedrag van 10% ineens op te nemen. Maar we beginnen met een wijziging die op 1 juli 2023 is ingegaan: het vervallen van de intentieverklaring.

Vervallen van de intentieverklaring

Tot 1 juli 2023 moest een werknemer die méér dan vijf jaar voor zijn AOW-leeftijd (gedeeltelijk) met pensioen wilde, een intentieverklaring tekenen waarin hij aangaf voor dat deel dat het pensioen inging, niet weer te gaan werken. 

Deze intentieverklaring is vanaf 1-7-2023 niet meer nodig. Ook de werknemers die voor 1/7-2023 eerder een intentieverklaring hebben moeten afgegeven, geldt dat zij vanaf 1-7-2023 weer mogen gaan werken naast hun pensioen.

Wat betekent dit in de praktijk

Dit betekent dat werknemers vanaf de maand waarin ze 60 jaar worden hun pensioen geheel of gedeeltelijk mogen opnemen bij ABP. Ongeacht of ze daarnaast nog blijven werken of niet. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de werknemer die ongeneeslijk ziek is en binnen afzienbare tijd zal komen te overlijden. Dan kan het raadzaam zijn om zo snel mogelijk het ABP-pensioen op te nemen.

Maar ook het voorbeeld dat de werknemer na 1 jaar ziekte het nettosalaris ziet dalen. Een klein deel van het pensioen in laten gaan vanaf 60 jaar behoort dan tot de mogelijkheden. 

Meer informatie

De adviseurs van KFR kunnen de werkgever én de werknemer alles vertellen over de mogelijkheden die het vervallen van de intentieverklaring biedt. 

Op de website van het KFR vind je alle informatie over de dienstverlening van het KFR en een aanvraag formulier. 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.