Rijksbrede Werving en Selectie tool succesvol gelanceerd bij EZK/LNV

De rijksbrede Werving en Selectie tool (WenS) die het werving- en selectieproces binnen het Rijk ondersteunt, ging in oktober 2023 live bij twee onderdelen van Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV). De collega’s van Organisatie & Personeel Rijk | Arbeidsmarkt en Dienstverleningssystemen werkten hard aan de implementatie. Maar dat is niet alles. WenS maakte daarvoor entree bij onder andere het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en Dienst Justitiële Inrichtingen. In 2024 volgen nog meer onderdelen van EZK/LNV.

De rijksbrede WenS-tool is HR-software voor de ondersteuning van het werving- en selectieproces binnen de Rijksoverheid. Met behulp van WenS kunnen HR- of werving en selectie adviseurs en recruiters vacatures invoeren.
Afgelopen zomer stemde de Groepsondernemingsraad in met de aansluiting van nieuwe deelnemers aan WenS. Daarmee is de weg vrijgemaakt om met WenS een rijksbrede tooling te realiseren.

‘Met WenS kan iedere organisatie zelf beter regie voeren op het eigen werving & selectieproces’

Paul Berkhuijsen, programmamanager WenS bij Organisatie & Personeel Rijk | Arbeidsmarkt: ‘Met een druk op de knop kan de recruiter de publicatie van de vacature op Werken voor Nederland regelen. Vervolgens kan die in WenS de eerste checks op binnengekomen sollicitaties uitvoeren waarna die gesprekken kan inplannen en uitvoeren.’

Herma Mullink, projectleider Implementatie WenS concern Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV)

‘Bij EZK/LNV zitten we midden in het proces waarbij onze dienstonderdelen WenS gaan gebruiken. Hiermee kan iedere organisatie zelf beter regie op het eigen werving & selectieproces voeren. De aansluiting doen we gefaseerd, zodat we kunnen leren van de ervaringen die de eerste onderdelen opdoen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zijn net gestart en de overige onderdelen starten in 2024. Naast procesverbetering verwachten wij door de tooling in WenS voor talentenpools ook beter en sneller onze vacatures te kunnen vullen.’

Interesse

Berkhuijsen vertelt dat binnen de overheid steeds meer organisaties interesse hebben om de rijksbrede WenS-tool te implementeren. ‘Ik ben blij met deze ontwikkeling, want dit werkt efficiënt en kostenbesparend. Als meer organisaties hetzelfde systeem gebruiken bespaart dat investerings- en ontwikkelingskosten. Tevens kunnen we  geïnteresseerde kandidaten, binnen één systeem, beter met elkaar delen en talent optimaal – binnen het Rijk - benutten.’

Talentenpool

WenS ondersteunt de in- en doorstroom van (nieuwe) collega’s met behulp van de talentenpool. De talentenpool die WenS momenteel faciliteert bestaat uit een database van potentiële kandidaten. Dat zijn kandidaten die niet zijn aangenomen op een bepaalde vacature, maar mogelijk goed zouden passen op andere (potentiële) vacatures binnen de overheid. ‘Talentenpools zijn er in verschillende vormen. Daarom zijn we aan het onderzoeken hoe WenS die in de toekomst kan faciliteren.’

Rijksorganisaties die zich in 2023 aansloten op WenS:

 • Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB)
 • Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA, onderdeel van LNV)
 • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO, onderdeel van EZK)
 • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) – Algemene Bestuursdienst (ABD pilot)
 • Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (Bestuursdepartement, Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), Nationaal Archief)
 • Dienst Justitiële Inrichtingen en het ministerie van Defensie militair personeel

Lopende implementaties

 • Ministerie van Financiën
 • Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG)
 • Raad voor de Kinderbescherming
 • Nationaal Coördinator Groningen (NCG), Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en het Instituut Mijnbouwschade (IMG); allen onderdeel van EZK
 • Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, Rijks Cultureel Erfgoed

Doet jouw organisatie al mee? Profiteer ook van WenS. Samen sterker voor een aantrekkelijke werkgever Rijk.

Meer informatie

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je een vraag? Neem contact op met je accountadviseur, ook te vinden onder contactgegevens.