Uitleg bij de maatwerk onderzoeken

Keuzelijst AD-onderzoeken voor de opdrachtgever

  1. A. Standaard arbeidsdeskundig onderzoek

De arbeidsdeskundige onderzoekt aan de hand van gesprekken met de werknemer, de werkgever en op basis van een door de bedrijfsarts opgestelde inzetbaarheidsprofiel de mogelijkheden en beperkingen van de werknemer ten aanzien van het eigen werk en eventueel ander werk. Wellicht zijn aanpassingen in het werk nodig of is de werknemer aangewezen op een andere functie, binnen of buiten de eigen organisatie. In het standaard onderzoek wordt advies gegeven op de volgende vragen:

  • Is het eigen werk passend?
  • Zo nee, is het eigen werk structureel passend te maken?
  • Zo nee, welke andere mogelijkheden zijn er om structureel passend werk te verrichten binnen de eigen organisatie            (spoor 1)?
  • Is de inzet van spoor 2 (tevens) aan de orde?

Een standaard onderzoek wordt uitgevoerd volgens de SRA/NVvA Richtlijnen voor AD-onderzoeken.

Bij een standaard onderzoek worden de onderdelen zoals onder B – specifieke onderdelen ingezet om de vragen goed te kunnen beantwoorden. Een rapportage wordt geleverd.

B. Specifieke onderdelen

Dit zijn losse onderdelen van A.

B1 - De belasting in een functie(s) vaststellen.

Op aanvraag van de klant brengt de arbeidsdeskundige de kenmerkende arbeidsbelasting in beeld. De arbeidsdeskundige moet zich hiervoor een duidelijk beeld vormen van de functie. De werkgever levert de functiebeschrijving aan en geeft een mondelinge toelichting op de functie en de arbeidsbelasting. Op basis van de bevindingen wordt een rapportage opgesteld en geleverd.

B2 - Het bepalen van de passendheid van  arbeid.

Op aanvraag van de klant wordt bepaald of een andere beschikbare functie passend is voor een werknemer die door ziekte of gebrek niet meer de eigen functie kan uitvoeren. De beperkingen van de werknemer worden vergeleken met de arbeidsbelasting en wordt beoordeeld of er sprake is van een overschrijding van de belastbaarheid. De werkgever levert de functiebeschrijving en de FML/IZP aan. De werkgever geeft een mondelinge toelichting op de functie en de arbeidsbelasting. Op basis van de bevindingen wordt een rapportage opgesteld en geleverd.

B3 - Onderzoek, advies en ondersteuning bij het treffen van mogelijke concrete voorzieningen (wel/niet bij UWV).

Het betreft hier een onderzoek naar mogelijke voorzieningen die kunnen worden ingezet om de werkzaamheden passend te maken. De arbeidsdeskundige onderzoekt en adviseert de mogelijke voorzieningen. De arbeidsdeskundige ondersteunt bij de aanvraag van de voorzieningen bij UWV (als vergoeding mogelijk is). Op basis van de bevindingen wordt een rapportage opgesteld en geleverd.

B4 - Na 2 jaar ziekte en een WIA-beslissing in verband met de aanvraag van een ontslagvergunning bij het UWV.

De arbeidsdeskundige wordt gevraagd of het eigen werk passend is dan wel passend is te maken binnen 26 weken. Deze vraag kan aan de orde komen als via UWV een ontslagvergunning wordt aangevraagd. Uitgangspunt voor de beoordeling is de eigen functie (belasting) en de FML/IZP. De werkgever levert de functiebeschrijving en de FML/IZP aan. De werkgever geeft een mondelinge toelichting op de functie en de arbeidsbelasting. Op basis van de bevindingen wordt een rapportage opgesteld en geleverd.

  1. C. Aanvullende expertise

Kunnen aanvullend zijn op A.

C1 – Aanvullend onderzoek verbetering belastbaarheid

Aanvullend AD-onderzoek vanwege een verbetering van de belastbaarheid. Dit onderzoek kan alleen plaatsvinden als eerder een standaard Arbeidsdeskundig onderzoek heeft plaatsgevonden. Op basis van de bevindingen wordt een rapportage opgesteld en geleverd.

C2- Loonwaarde onderzoek

Een loonwaarde onderzoek wordt verricht door een arbeidsdeskundige die aanvullend is gecertificeerd. De loonwaarde meting geschiedt met een gevalideerde methodiek. Het geeft een percentage weer van de arbeidsprestatie van de onderzochte medewerker ten opzichte van “de gezonde gelijke” gedurende 8 uur per dag in dezelfde maatgevende functie. Hierbij worden een aantal aspecten gemeten:

  • De uren werk die de medewerker verricht
  • De waarde van de te verrichten werk/taak per uur bij een 100% prestatie
  • Het lagere tempo per uur in vergelijking met “een gezonde gelijke”
  • Het kwaliteitsverlies in vergelijking met “een gezonde gelijke “
  • Het inzetbaarheidsverlies c.q. verminderde inzetbaarheid

Op basis van de bevindingen wordt een rapportage opgesteld en geleverd.