Eigen regie bij verzuim

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk dat je verzuim bespreekbaar maakt, gedrag verandert en betrokken blijft. Medewerkers en leidinggevenden zijn samen verantwoordelijk voor de duurzame inzetbaarheid en dus preventie van verzuim. Zo kunnen we samen bijdragen aan een gezond werkklimaat.

Het eigen-regiemodel betekent samen verantwoordelijk zijn voor het verzuim: medewerkers en leidinggevenden onderhouden contacten met elkaar over de redenen van verzuim. Samen zoeken jullie naar mogelijke oplossingen. De professionals van Bedrijfszorg kunnen ondersteunen om invulling aan deze verantwoordelijkheid te geven.

Hoe werkt het?

Is er een situatie die de inzetbaarheid bedreigt? Ga dan samen het gesprek aan hierover en bespreek mogelijke oorzaken en oplossingen. Als er sprake is van verzuim, dan is het van belang dat leidinggevende en medewerker vanaf de eerste verzuimdag het gesprek voeren om herstel te bevorderen en onnodig verzuim te voorkomen. Leidinggevenden zijn primair verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding; het gesprek met de betreffende medewerker is daarbij van groot belang. Er kan sprake zijn van een ziekmeldingsgesprek, een hervattingsgesprek of een verzuimgesprek (bij frequent verzuim).

Leidinggevenden kunnen bij de verzuimbegeleiding worden ondersteund door de professionals van Bedrijfszorg. De leidinggevende bepaalt, in overleg met betrokken medewerker, of en wanneer het zinvol is om de bedrijfsarts of andere professional (bijvoorbeeld een bedrijfsmaatschappelijk werker) voor een consult in te schakelen. De leidinggevende houdt de regie daar op.

Organisatie

De professionals van Bedrijfszorg houden rekening met de ontwikkelingsfase van de invulling van het eigen-regiemodel van je organisatie en adviseren ook op organisatieniveau in het verder ontwikkelen hiervan.