Toolkit Mentaal fit & gezond (hybride) werken

Wat heb jij nodig om mentaal fit en gezond te blijven werken? Het is belangrijk om hierover het gesprek met je leidinggevende en collega’s te blijven voeren. Hieronder meer tips en informatie.

Tips voor thuiswerken

Met de onderstaande tips kun je veilig en gezond werken vanuit huis. Ook lees je hier hoe je thuiswerken kunt combineren met je gezin.

Een goed gesprek

Hoe voer ik een goed gesprek met mijn leidinggevende als ik me zorgen maak of stress ervaar? Lees er alles over in de factsheet.

Omgaan met stress en nare gevoelens

Als je vitaliteit of werkplezier door je werk- of privésituatie onder druk komt te staan, kun je contact opnemen met Bedrijfsmaatschappelijk werk. Ook voor een gesprek om uitval op het werk te voorkomen kan je bij een bedrijfsmaatschappelijk werker terecht. Wij denken graag met je mee! Hier vind je meer informatie over wat bedrijfsmaatschappelijk werk voor je kan doen.

Zorgen om je gezondheid

Maak je je zorgen over je gezondheid? Neem contact op met een bedrijfsarts via het  medisch secretariaat.  

Ergonomisch advies

Heb je fysieke klachten die te maken hebben met je thuiswerkplek? Neem contact op met een ergonoom.

Om je zo goed mogelijk te helpen, kan gevraagd worden om een foto van je werkplek en zithouding te mailen.

Veiligheid

Werk je tijdens deze coronacrisis op locatie en maak je je zorgen over je veiligheid? Lees dan hier onze tips voor veilig werken.

InterCoach

In je werk kun je aanlopen tegen kwesties die te maken hebben met leidinggeven, de omgang met collega's of met je eigen persoonlijke ontwikkeling. Met wie kun je daarover beter sparren dan met een coach die zelf ook bij de overheid werkt als bijvoorbeeld directeur, programmamanager of senior adviseur?

Bevlogen aan het werk met Mindfulness

Het werk wordt steeds complexer, het tempo ligt hoger en je krijgt in kortere tijd steeds meer informatie te verwerken. Daarnaast moeten wij uitvoering geven aan politieke doelstellingen. Dat stelt hoge eisen aan de kwaliteit van het werk en het tempo waarin we werken. Om als professional te kunnen gedijen in een omgeving met hybride werken en hoge complexiteit, heb je nieuwe vaardigheden nodig.

Mindfulness is zo’n vaardigheid die je ondersteunt in het ontwikkelen van onder andere focus, aandacht, wendbaarheid en vitaliteit.

Peil je persoonlijke gezondheid

Persoonlijke gezondheid is van grote invloed op je professionele inzetbaarheid. Peil hier je persoonlijke gezondheid.

Tijd over en wil je collega’s helpen?

Heb jij tijd beschikbaar en wil je collega’s helpen? Bekijk het aanbod van Tijdelijk Werk op de Mobiliteitsbank. Bij interesse kunnen dan, in overleg met de direct leidinggevende, afspraken worden gemaakt om vraag en aanbod te matchen. Dit aanbod is nu nog beperkt, maar het is de verwachting dat dit de komende periode toeneemt.

Financiële problemen

Als je financiële problemen hebt kan dat negatieve invloed hebben op je gezondheid en je dagelijks functioneren. Het bespreekbaar maken van deze problemen is de eerste stap naar het aanpakken en oplossen ervan.