Samen met je collega’s in beweging

Dit voorjaar brengen we fysieke vitaliteit onder de aandacht. Dus de mate waarin je lichaam de energie en mogelijkheden heeft om optimaal te functioneren. Thema’s die daarmee verband houden zijn voldoende beweging, gezond eten, rust en ontspanning. Kortom, zaken die ervoor zorgen dat je lichaam in conditie blijft.

En daarover gaat het in dit artikel. Want op zondag 12 maart jl. deden via de werkgroep ‘Rennen voor het Rijk’ maar liefst 500 sportieve rijksambtenaren mee aan de Haagse City Pier City loop (CPC).
Voor dit interview spraken we met collega Madeleine Dijkman -lid van de werkgroep ‘Rennen voor het Rijk- over meedoen met de CPC, het belang van fysieke vitaliteit en wat je zelf kunt doen om fit te blijven. 

Samen is leuker

Madeleine Dijkman is relatiemanager bij de Rijksinkoopsamenwerking, onderdeel van BZK. Bij dit onderdeel werken ca. 150 medewerkers. Sinds een jaar is Madeleine aangesloten bij de werkgroep “Rennen voor het Rijk” die zich bezighoudt met de deelname van Rijksmedewerkers aan de CPC loop. Madeleine vertelt: ‘Ik houd van sporten en met name van rennen. Het zorgt ervoor dat ik tot rust kom. Op een werkdag ga ik vaak tussendoor een rondje rennen en daarna ben ik weer klaar om verder te gaan. Voor mij werkt dat beter dan de hele dag achter de computer zitten.’

In de werkgroep “Rennen voor het Rijk” zijn collega’s van verschillende departementen vertegenwoordigd. De werkgroep organiseert in de aanloop naar de CPC loop trainingen en presentaties over hardlopen. En op de dag zelf wordt een ruimte aan de Koningskade beschikbaar gesteld waar je je spullen kunt achterlaten, een “Wij rennen voor het Rijk” shirt krijgt en contact hebt met andere collega’s.

Madeleine: ‘Het is heel leuk om dit samen te doen. Hierdoor leer je ook collega’s van andere ministeries kennen die houden van hardlopen. Dat gevoel van samen is heel gaaf.’

De werkgroep probeert zoveel mogelijk Rijksonderdelen aan te laten sluiten. ‘Op de Rijksonderdelen Financiën (incl. Belastingdienst), VWS, OCW, Defensie en de Hoge Colleges van Staat na, zijn alle departementen vertegenwoordigd in de werkgroep. Ben jij werkzaam bij een van de ontbrekende onderdelen en wil je aansluiten? Laat het ons weten en stuur een e-mail naar CPC-rijksoverheid@minbzk.nl.’

Vitaliteitswerkgroep

Madeleine vervolgt: ‘Naast de werkgroep “Rennen voor het Rijk” maak ik deel uit van de Vitaliteitswerkgroep van de Rijksinkoopsamenwerking. Vlak voor Corona werd deze werkgroep in het leven geroepen. We organiseren verschillende activiteiten voor onze collega’s en dat doen we op alle dimensies van vitaliteit, zoals bewegen, gezond eten maar we organiseren ook mindfulness workshops en andere zaken. Er is veel animo voor.
Op dit moment loopt er een stappen-challenge. Dat is een laaiend succes. Maar er staat binnenkort ook een stadswandeling in Schiedam op het programma. We hebben medewerkers gevraagd om hun collega’s mee te nemen naar hun eigen stad of dorp en daar een stadswandeling te organiseren van 1,5 uur. Heel leuk om op die manier te bewegen, elkaar beter te leren kennen en nieuwe plekken te ontdekken.’

Schuldgevoel

‘Eigenlijk zijn alle facetten van fysieke vitaliteit belangrijk voor je gezondheid. Goed en gezond eten, regelmatig bewegen maar ook je rust pakken. Dat laatste doen veel mensen te weinig en rust is zo belangrijk!
Sommige medewerkers voelen zich schuldig als ze rust nemen of bewegen onder werktijd. Ik had daar in het begin ook last van. Maar aan de andere kant maakt het juist dat ik mijn werk beter kan doen. Ik ben productiever als ik tussendoor even gerend heb dan dat ik non stop uren achter mijn computer zit. 

Voorbeeldgedrag van leidinggevenden is daarbij ook belangrijk. Mijn leidinggevende is zelf fanatiek sporter. Als ik hem zou vertellen dat ik net een rondje gelopen heb, zou hij dat juist aanmoedigen. Leidinggevenden zouden bewegen en vitaal gedrag allemaal positief moeten stimuleren.

Als ik leidinggevenden daarin een tip zou mogen geven: organiseer iets vitaals onder werktijd voor je medewerkers zodat ze zien dat het kan en mag (mits het werk er niet onder lijdt natuurlijk).’

Samen in beweging komen

‘Aan medewerkers zou ik de tip willen geven: kom in beweging. Doe het gewoon. Geen excuses meer. Stel een doel voor jezelf. Vind je het lastig om jezelf te motiveren of in je eentje te gaan? Spreek dan af met een collega. Er is altijd wel iets dat je samen kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan de CPC loop volgend jaar. Het is fijn om een doel te hebben en daar samen naartoe te werken. Er zijn verschillende afstanden mogelijk dus iedereen kan meedoen. Houd de informatie op Rijksportaal in de gaten en meld je aan zodra het kan.

Rustdag

Is rennen niet jouw ding maar wil je wel iets doen aan je fysieke vitaliteit? Dan kun je altijd gaan wandelen. Dat is niet zo belastend voor je knieën en gewrichten en dan ben je toch lekker buiten. En pak wat vaker de fiets voor kleine afstanden in plaats van de auto. Je hebt er alleen maar profijt van. Het zijn vaak kleine dingen die op langere termijn het verschil maken.
Zorg daarnaast ook voor je rust. Ook als je veel sport. Het is niet alleen goed voor je prestaties maar ook voor je mentale vitaliteit. Wekelijks een rustdag inlassen en de dingen doen waar je gelukkig van wordt, zoals tekenen, schilderen of dansen, dan ben je ook lekker bezig om goed voor jezelf te zorgen. Dat zou iedereen moeten doen!’

Meer informatie

Wil je meer informatie over de werkgroep “Rennen met het Rijk”? Stuur dan een e-mail naar CPC-rijksoverheid@minbzk.nl.