Sociaal emotionele vitaliteit: de kracht van verbinding

In het najaar wordt het kouder, zijn de dagen korter en vallen de blaadjes van de bomen. Waar dit voor sommige mensen staat voor warmte en gezelligheid, zorgt dit bij anderen voor een minder positieve stemming. Juist op dit soort momenten is het belangrijk om in verbinding te blijven met jezelf en met anderen. Daarom staat dit najaar in het teken van sociaal emotionele vitaliteit. Sociaal emotionele vitaliteit gaat over de mate waarin je met emoties kunt omgaan en zaken kunt relativeren. Maar ook de sociale steun die je krijgt van collega’s familie, vrienden en kennissen.

Waar kun je terecht

Soms gebeuren er dingen in je leven die invloed hebben op je functioneren. Dat hoort nou eenmaal bij het leven en daar heb je weinig invloed op. Waar je wel invloed op hebt, is de manier waarop je ermee omgaat.
Als we ons verbonden en gesteund voelen, zowel thuis als op het werk, zijn dit soort periodes beter te dragen. Wat kun je doen op je werk als het wat minder gaat? En waar kun je terecht?  

Een goed gesprek

Allereerst is het belangrijk om in gesprek te gaan met je leidinggevende. Samen met hem of haar kun je overleggen wat er aan hulp of ondersteuning mogelijk is. Bedrijfsmaatschappelijk Werk (BMW) is meestal het eerste aanspreekpunt binnen de Rijksoverheid. Bedrijfsmaatschappelijk werkers zijn professionals op het gebied van psychosociale begeleiding, kortdurende behandeling en begeleiding. Daar kun je terecht voor een goed gesprek en een praktisch advies. Dat kan op locatie, telefonisch of online. Een bedrijfsmaatschappelijk werker kan, samen met jou, onderzoeken wat nodig is om in balans te blijven of hoe je je mentaal vitaler en sterker kunt voelen. Je kunt rechtstreeks contact zoeken met de bedrijfsmaatschappelijk werker van jouw organisatieonderdeel. Deze informatie staat vaak op de intranetpagina onder bedrijfsmaatschappelijk werk. Of neem contact op secretariaat Bedrijfszorg 070-7000530.

Een andere mogelijkheid is om contact te zoeken met een coach. InterCoach is dé plek voor coaching, intervisie en (zelf)reflectie binnen de overheid. Collega’s van het Rijk, kunnen met werk gerelateerde vragen bij InterCoach terecht.

Zelf aan de slag

Wil je liever zelf aan de slag? Dan is er op het gebied van zelfhulp veel beschikbaar binnen de Rijksoverheid. Online zijn er veel e-learnings met zelfhulp modules die Rijksbreed toegankelijk zijn. Kijk op Leer-Rijk of informeer binnen jouw organisatieonderdeel naar de mogelijkheden van Mirro. Mirro is een elearning omgeving waarin jij zelfstandig en anoniem modules kan volgen over Mentale Fitheid, stress, mantelzorg, in de overgang, rouw en verlies en andere onderwerpen. Mirro bevat 25 modules waarin jij zelf een keuze kan maken. Vanaf het najaar 2023 komt de elearning rijksbreed beschikbaar zowel voor medewerkers als leidinggevenden.

Hybride werken en verbondenheid

Inmiddels is hybride werken heel vanzelfsprekend geworden, maar dat neemt niet weg dat je nog wel eens tegen zaken aan kunt lopen waar je -al dan niet met je team- hulp bij kunt gebruiken. Onlangs werd de handige toolkit Hybride werken ontwikkeld. Met allerlei producten die helpen om hybride werken (beter) vorm te geven in je organisatie, team of in je persoonlijke leven. Zie Onze visie voor 2027 - Hybride werken bij het Rijk (watwerktvooronsrijk.nl)

Daarnaast organiseert A+O fonds Rijk de incompany training “In verbinding blijven in een hybride omgeving”. Is dat iets voor jou en je team? Kijk op de website van A+O fonds Rijk voor meer informatie.

Aanschuiftafels bij de Belastingdienst

Verbinding maken met collega’s is best lastig als je niet op dezelfde dagen op kantoor bent. Eet je dan je boterham alleen achter de computer of schuif je in het bedrijfsrestaurant aan bij (onbekende) collega’s?

De Belastingdienst merkte dat sommige medewerkers het lastig vinden om zomaar bij onbekenden aan te schuiven. En dat er daardoor veel eenzaamheid is op de werkvloer. Daarom bedachten zij De aanschuiftafel. Vanaf dit najaar is er op elke locatie van de Belastingdienst een aanschuiftafel aanwezig in de kantine of het bedrijfsrestaurant. Prettig voor als je een dag alleen op kantoor bent en je toch wat aanspraak wilt hebben.

Vind je het lastig om een gesprek aan te knopen met een onbekende? Dan kunnen onderstaande tips wellicht behulpzaam zijn:

  • Maak oogcontact
  • Denk niet: Wat moet ik zeggen? Maar stel een (open) vraag (waar is hij/zij werkzaam? Is hij/zij vaker op kantoor).
  • Verkondig je mening niet als een feit (‘ik vind’ in plaats van ‘het is’); dat komt vaak vriendelijker over.
  • Vraag hoe iemand ergens over denkt (thuiswerken/hybride werken) en vraag door.

Voor in je agenda

Tijdens de Week van het werkplezier 2023 van 13-17 november a.s. besteden we binnen de Rijksoverheid aandacht aan Teamkracht en vitaliteit. Je verbonden voelen met je team en je collega’s is belangrijk voor de werksfeer en het gevoel van veiligheid. Je thuis voelen in een team vergroot ook je motivatie en betrokkenheid bij de organisatie. Maar ook wanneer er vervelende dingen gebeuren in je privéleven, kunnen collega’s veel steun bieden. Daarom schenken we aandacht aan Teamkracht tijdens de Week van het werkplezier. Tijdens dit online evenement bieden we een programma boordevol activiteiten over Teamkracht: om in verbinding te zijn en blijven met jezelf en je team. Het programma staat vanaf begin oktober online.