Terugblik - Week van het werkplezier 2023

Bijna 2.000 rijksambtenaren hebben deelgenomen aan de Week van het werkplezier, een jaarlijks rijksbreed evenement over vitaliteit, speciaal voor rijksambtenaren. Met de Week van het werkplezier willen we laten zien dat vitaliteit uit veel meer bestaat dan een gezonde lunch of de trap nemen tijdens je werk.

Rijksbreed programma

In deze tijd, vol prikkels, taken en (thuis)werken is het extra belangrijk om regie te houden over je vitaliteit. Daarom hebben de SSO’s O&P van de Belastingdienst, Rijkswaterstaat, Dienst Justitiële Inrichtingen, Defensie en Binnenlandse Zaken dit jaar opnieuw de handen ineengeslagen om een gezamenlijk programma te organiseren.
Rijksmedewerkers konden zich inschrijven voor 44 verschillende activiteiten waarmee ze zelf werk kunnen maken van hun vitaliteit. Dit jaar was het thema Teamkracht: in verbinding met jezelf en je team. Ook waren er dit jaar verschillende activiteiten speciaal voor leidinggevenden.

Reacties van deelnemers

We kijken terug op een succesvolle Week van het werkplezier. Het evenement werd beoordeeld met een 7,6. Ook hebben we veel enthousiaste reacties ontvangen van deelnemers, zoals deze:
“Een mooi divers aanbod. Online en korte tijdsduur maakt het aantrekkelijk om deel te nemen aan meerdere activiteiten. Daarnaast is het makkelijk in te passen in een (drukke) werkdag.” en “Geweldig programma. Fijn dat er nog extra workshops werden ingelast zodat ik toch nog kon meedoen.”.

Daarnaast kregen we van verschillende leidinggevenden een terugkoppeling. Frank de Graaf, vestigingsdirecteur van Penitentiaire Inrichting Krimpen volgde de workshop Betekenisvol werk en vitaliteit: jij en jouw team: “We gunnen onszelf erg weinig rust. Moeten we nu echt de hele dag door open staan voor die “aanhoudende stimuli”? Houd voor jezelf goed in de gaten: wanneer hebben die stimuli meer grip op mij dan ik op hen? En in je team op het werk: houd elkaar een beetje in de gaten, heb oog voor de sociale verbinding: een positieve factor voor vitaliteit. Óók als je geen leidinggevende bent!”

Esther Hillebrand, teamleider SSO O&P afdeling Veilig, Vitaal en Gezond nam deel aan de lezing over teamflow: “Het was een leuke interessante presentatie en gaf mij inspiratie om zelf mee aan de slag te gaan met mijn team: vooral het zorgen dat de condities voor teamflow aanwezig zijn. Denk aan een duidelijk doel hebben, directe constructieve feedback en concentratie.”

Sylvia B. Brilhuis teammanager bedrijfsmaatschappelijk werk Vitaal, Veilig & Gezond werken van de Belastingdienst volgde de workshop Betekenisvol Werk en Vitaliteit: Jij en Jouw Team: “Vitaliteit is mijn passie in mijn werk en privé. Hoe leuk om aan deze workshop om deel te nemen tijdens de week van het Werkplezier! In een uurtje hebben we de diverse aspecten van vitaliteit behandeld aan de hand van theorie en praktische oefeningen. Een zinvol en betekenisvol leven is een/(de?) belangrijk(ste)e basis, wanneer dit het geval is gaat het op de andere aspecten vaak ook (vrij) goed. Stel jezelf eens de vraag wat JIJ kunt doen om voor jezelf/het team de balans actie-rust te verbeteren en het werkplezier te vergroten.”

Meer tips en inspiratie

Op de website Tips & inspiratie | O&P Rijk | Bedrijfszorg | OP Rijk vind je meer tips en  inspiratie om werk te maken van je vitaliteit. Meer informatie over vitaliteit op de werkvloer vind je op Vitaliteit | O&P Rijk | Bedrijfszorg | OP Rijk, of neem contact op met je leidinggevende. Graag tot volgend jaar!