Tips & inspiratie

Ontspannen en mediteren

Er zijn van allerlei (gratis) filmpjes en apps beschikbaar waarmee je je dag goed kunt beginnen. Maar je kunt ook meedoen met het Oplaadpunt van Mindful Rijk op maandagmiddag, dinsdag- of donderdagochtend. Of luister eens wat vaker naar muziek. Sommige soorten helpen bij ontspanning en concentratie.

Kom in beweging

Spreek met een collega af dat jullie deze week elke werkdag beginnen met een rondje naar buiten, of met drie setjes van 20 situps. De app Ommetje heeft ook een optie om met anderen een challenge af te spreken of een eigen ‘wandelgroep’ aan te maken. Dat geeft steun en werkt stimulerend.

Weet jij hoeveel je moet bewegen om gezond te blijven? Kijk dan eens op de website van Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Mentaal gezond blijven in crisistijd

In deze podcast interviewt zzp'er en psycholoog Thijs Launspach psycholoog
Saskia Geraerts, schrijver van PRFCT over mentaal gezond blijven in crisistijd. Saskia is expert op het gebied van mentale gezondheid. Wat kun je het beste doen in deze omstandigheden om je hoofd koel te houden? En wat werkt helemaal niet?

Luister hier de podcast

Thuiswerken met focus

Je werksituatie is radicaal veranderd. Er is meer stress en onzekerheid en je moet het allemaal vanuit huis bolwerken. Hoe doe je dat?

In zijn online college liet breinexpert Mark Tigchelaar zien hoe je met de juiste omgeving en technieken écht aandachtig werkt en hoe je aan het eind van de dag zelfs energie overhoudt. Bekijk het college.

Kijk voor meer interessante podcasts op www.denkproducties.nl.

Podcast Trivability

Deze podcast helpt jou om op dit moment te ‘reflecteren’ op jouw leven. Het is net als in het vliegtuig. Moet je eerst je eigen zuurstofmasker opzetten om vervolgens anderen te kunnen helpen.

In deze aflevering zullen we je door de vier domeinen van ‘thrivability’ leiden: het fysieke, het mentale, het emotionele en het spirituele domein. Ga mee op een introspectieve wandeling.

InOvergang

Tussen de 40 en 59 jaar verandert er veel in de hormoonhuishouding van vrouwen. Hierdoor kun je last krijgen van overgangsklachten. Hoewel deze klachten in veel gevallen goed te managen zijn, ervaart één op de drie vrouwen zoveel klachten, dat zij er ook last van heeft op het werk. InOvergang is het platform voor iedereen binnen de Rijksoverheid die meer wil weten over deze levensfase.

  • Toets je dagelijkse beslissingen en manier van handelen aan de leefregels van Plato en kijk wat dat met jou, of je relaties doet. Vraag jezelf af: is wat ik doe:

-       Rechtvaardig (naar mezelf en de ander?)

-       Moedig

-       Verstandig (ondersteunt het jouw (persoonlijke, grotere) doel?)

NB: het gaat om de combinatie van de drie!
 

Voorbeeld:

Peter werkt al weken de hele dag achter de laptop. Zodra hij pauze neemt voelt hij zich daar schuldig over, dus dat doet hij vrijwel niet meer. Het is namelijk heel druk op zijn werk. Hij voelt zich daardoor wel overmatig gestrest de laatste tijd.

- Is wat Peter doet rechtvaardig? Antwoord: nee, niet naar zichzelf en uiteindelijk mogelijk ook niet naar zijn omgeving, want hij wordt er geen leuker mens van richting zijn gezin, en zijn prestaties hebben er ook onder te lijden.
Wat zou rechtvaardig zijn? Om pauzes in te plannen en zich daar aan te houden.

- Is wat peter doet moedig? Antwoord: nee, er is moed voor nodig om grenzen aan te geven en mensen teleur te stellen als dat nodig is.
Wat zou moedig zijn? Om aan te geven dat bepaalde taken niet gaan lukken, en om iets meer ruimte in de agenda in te plannen, waarbij mensen mogelijk langer moeten wachten.

- Is wat Peter doet verstandig? Nee, als hij zo door gaat valt hij mogelijk uit, waardoor zijn collega’s nog meer werk moeten opvangen. Zo door gaan gaat ten koste van zichzelf, zijn collega’s, het bedrijf én zijn gezin.

Wat zou verstandig zijn? Pauzes inplannen, bewaken en daadwerkelijk nemen.

  • Stel een klein doel op het gebied van vitaliteit en probeer dit doel (bijvoorbeeld meer water drinken) minimaal 21 dagen te herhalen. Op deze manier wordt jouw nieuwe gedrag een gewoonte.
  • Over de kracht van schaamte: Deel eens iets kwetsbaars met een collega, zoals een fout die je hebt gemaakt, waar je je misschien wel voor schaamt. Negen van de tien keer zul je merken dat het oplucht, want: shame dies on exposure.

Andere tips

  • Meer verbinding op de werkvloer? Oval maakte een toolkit in het kader van de Week van de werkstress. Met tips en tools van experts om verbinding op de werkvloer te stimuleren.

  • Mirro wil zoveel mogelijk mensen helpen om mentaal fitter te worden. Daarom bieden ze gratis e-books aan met nuttige informatie, tips en oefeningen. De e-books zijn lekker laagdrempelig, dus je kunt er meteen mee aan de slag. Kijk hier of er iets voor jou bij zit.

Video's

Podcasts

Boeken

  • The Infinite Game - Simon Sinek
  • Vind je Ikigai - Francesc Miralles en Hector Garcia
  • Psychologische veiligheid, Zo vorm je vrijmoedige teams - Hans van der Loo en Joriene Beks
  • Benedictijnse stuurmanskunst, Leiding geven in dienst van de gemeenschap - Wil Derkse
  • Nooit meer doen alsof – Aukje Nauta