Vitaliteit

Vitale medewerkers zorgen voor gezonde organisaties. En omgekeerd ook. Door als organisatie vitaliteit op, rond en tijdens het werk te stimuleren draag je bij aan het werkplezier van medewerkers.

Het Rijk wil als werkgever vitaliteit, het werkvermogen en de inzetbaarheid van haar medewerkers vergroten en versterken. Medewerkers en organisatieonderdelen worden gefaciliteerd, gemotiveerd en gestimuleerd om te investeren in de vier verschillende dimensies van vitaliteit die elkaar beïnvloeden: mentale vitaliteit, fysieke vitaliteit, sociaal emotionele vitaliteit en zingeving.

De seizoenen van Vitaliteit - Zomer: mentale fitheid, herfst: sociaal-emotionele fitheid, winter: zingeving, lente: fysieke fitheid.

Beter in je vel. Meer focus. Én productiever. Hoe kom je in zo’n flow? Door werk te maken van je vitaliteit! Elk seizoen brengt Vitaal Rijk een dimensie van vitaliteit onder de aandacht. Met als doel medewerkers en leidinggevenden  te inspireren en stimuleren zelf aan de slag te gaan met vitaliteit. Dat levert winst op voor zowel werknemer als werkgever.

De winter: zingeving

De winter markeert een tijd van verstilling en zelfreflectie, een beweging die je ook terugziet in de natuur. Tijdens de feestdagen genieten velen van welverdiende vrije dagen, waarbij de een zich richt op het versterken van familiebanden en vriendschappen, terwijl anderen deze dagen juist gebruiken voor innerlijke rust, bezinning en het vooruitblikken naar het nieuwe jaar.

Het is geen toeval dat na 1 januari veel mensen besluiten te stoppen met roken, hun alcoholgebruik te verminderen en actiever te gaan bewegen. Het vooruitkijken begint immers met een terugblik vanaf het punt waar je nu staat, en de tijd nemen om te reflecteren. Wat is werkelijk belangrijk voor jou? Wat past bij wie je bent en wat is ontgroeid? Welke veranderingen ambieer je? Dit artikel reikt een aantal tips en praktische handvatten aan om deze reflectie om te zetten in daden. Lees het volledige artikel over zingeving.

Lees ook over de andere dimensies van vitaliteit

Vitaal Rijk - Maak werk van vitaliteit

Om je werk goed te kunnen doen is het belangrijk dat je goed in je vel zit en dat je werk doet dat bij je past. Met Vitaal Rijk* stimuleert de Rijksoverheid haar medewerkers om werk te maken van hun vitaliteit, zodat ze zo vitaal mogelijk zijn én blijven.
Vitaal Rijk deelt inspirerende verhalen, voorbeelden, tips & tricks en organiseert activiteiten over de verschillende dimensies van vitaliteit.

*Vitaal Rijk is een rijksbreed samenwerkingsverband en een initiatief van de verschillende Shared Services Organisaties O&P die zich bezighouden met vitaliteit. Kijk hier voor meer informatie of lees meer over de ambitie