Vitaliteit

Vol energie, veerkrachtig en fit aan het werk. Dat willen we allemaal wel. Vitale medewerkers zorgen voor gezonde organisaties. En omgekeerd ook. Door als organisatie vitaliteit op, rond en tijdens het werk te stimuleren draag je bij aan het werkplezier van medewerkers.

Het Rijk wil als werkgever vitaliteit, het werkvermogen en de inzetbaarheid van haar medewerkers vergroten en versterken. Medewerkers en organisatieonderdelen worden gefaciliteerd, gemotiveerd en gestimuleerd om te investeren in de vier verschillende dimensies van vitaliteit die elkaar beïnvloeden: mentale vitaliteit, fysieke vitaliteit, sociaal emotionele vitaliteit en zingeving.

De seizoenen van Vitaliteit - Zomer: mentale fitheid, herfst: sociaal-emotionele fitheid, winter: zingeving, lente: fysieke fitheid.

Beter in je vel. Meer focus. Én productiever. Hoe kom je in zo’n flow? Door werk te maken van je vitaliteit! Elk seizoen brengt Vitaal Rijk een dimensie van vitaliteit onder de aandacht. Met als doel medewerkers en leidinggevenden  te inspireren en stimuleren zelf aan de slag te gaan met vitaliteit. Dat levert winst op voor zowel werknemer als werkgever.

De winter: zingeving

Deze winter brengen we zingeving onder de aandacht. Dus de mate waarin je je bezighoudt met factoren die je leven betekenis en meerwaarde geven; iets bijdragen, gewetensvol en integer werken, vormgeven aan wat je belangrijk vindt. Allemaal zaken waar je motivatie, inspiratie, voldoening en plezier uit kunt putten.

Majella Imberg

Lees meer over zingeving en werkplezier en wat je zelf kunt doen om hier (meer) invulling aan te geven in het interview met Majella Imberg en Cynthia Kluitmans.

Lees ook over de andere dimensies van vitaliteit:

Lees meer over het gedachtengoed van Robbert van Ede, inspirator van The Thrive waarbij hij ingaat op sociaal emotionele vitaliteit en tips geeft aan medewerkers en leidinggevenden om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Tabe de Boer, programma coördinator Duurzaam Gezond Inzetbaar (DGI). Hij vertelt meer over mentale vitaliteit.

Vitaal Rijk - Maak werk van vitaliteit

Om je werk goed te kunnen doen is het belangrijk dat je goed in je vel zit en dat je werk doet dat bij je past. Met Vitaal Rijk* stimuleert de Rijksoverheid haar medewerkers om werk te maken van hun vitaliteit, zodat ze zo vitaal mogelijk zijn én blijven.
Vitaal Rijk deelt inspirerende verhalen, voorbeelden, tips & tricks en organiseert activiteiten over de verschillende dimensies van vitaliteit.

*Vitaal Rijk is een rijksbreed samenwerkingsverband en een initiatief van de verschillende Shared Services Organisaties O&P die zich bezighouden met vitaliteit. Kijk hier voor meer informatie of lees meer over de ambitie