Over Binnenwerk

Het Rijk hecht aan een inclusieve organisatie. Daarom is in 2016 Binnenwerk opgericht. Daar werken mensen die onder de Participatiewet en Banenafspraak vallen en dus een doelgroepindicatie hebben. Zij hebben een psychische of fysieke beperking en kunnen dankzij de begeleiding van Binnenwerk aan de slag in een reguliere baan.

Binnenwerk heeft sinds het begin al ruim 500 mensen aan een baan geholpen. Deze mensen werken in teams van 10 à 15 personen bij opdrachtgevers binnen het Rijk. Denk aan toetsenbordreinigers, etage-assistenten, autowassers en archiefmedewerkers, maar ook aan medewerkers bij Staatsbosbeheer. Iedereen met een doelgroepindicatie kan bij Binnenwerk aan de slag. Binnenwerk kijkt naar wat iemand kan, niet naar wat niet kan.

Gemandateerd werkgeverschap

Werkgevers bij het Rijk hebben belangrijke maatschappelijke taken. Daarin is niet altijd ruimte voor aangepast werk of het rustig opbouwen van werkzaamheden. Binnenwerk biedt die ruimte wel. Zinvol werk maar zonder werkdruk. Altijd in teams met een vaste leidinggevende en een vaste jobcoach. Bovendien verzorgt Binnenwerk niet alleen de werving en leiding, maar ook alle administratie.

Elk Rijksonderdeel kan opdrachtgever zijn. Onze partners zijn onder andere FMHaaglanden, Staatsbosbeheer, P-Direkt, Justid en RSO.

Een mooi voorbeeld uit de praktijk: bekijk het filmpje van Maatwerk voor Mensen over twee cateringmedewerkers die in het bedrijfsrestaurant van de IND werken. Zij krijgen begeleiding van een jobcoach van Binnenwerk.

Werksoorten

Met partnerorganisaties creëert Binnenwerk banen in:

  • Archiefbewerking: voorbereiden en scannen, vastleggen van metadata
  • P-dossiers op orde: personeelsdossiers controleren en opschonen
  • Pandgebonden taken: hospitality, vergaderservice, etageassistentie, reinigen toetsenbord of stoel, koffierondes, ondersteuning catering
  • Assistent managementondersteuners
  • Bos- en natuurbeheer: onderhoud van natuur op Staatsbosbeheerlocaties

Denk ook aan mogelijkheden als:

  • Callcenters
  • Brede administratieve ondersteuning
  • Informatiehuishouding
  • Ontwikkel- en traineeprogramma’s

Welke kansen zijn er nog meer?

Denk mee en maak met ons werk van de Banenafspraak.

Neem contact met ons op via binnenwerk@rijksoverheid.nl of kijk voor meer informatie op www.oprijk.nl/binnenwerk.

Steeds meer teams in Nederland

Binnenwerk-teams vind je overal in Nederland en het aantal teams blijft groeien.