Hoe ga ik om met een collega met een arbeidsbeperking?

De Rijksoverheid heeft als strategisch focuspunt het realiseren van een diverse en inclusieve organisatie. Voor veel collega's en rijksonderdelen vormt het concreet invulling geven aan de Banenafspraak en inclusief werken en denken een grote uitdaging. Team Diversiteit en Inclusie (team D&I)  ondersteunt hierbij. Om de rijkscollega’s kennis te laten maken met het thema organiseert het team regelmatig colleges die inspiratie, concrete kennis en tools aanbieden om met diversiteit en inclusie aan de slag te gaan.

Onlangs vond het college Arbeidsbeperking: bijzonderheden en best practices plaats, onder leiding van team D&I-recruiter Sandra Leenders. Een panel van Banenafspraak-ervaringsdeskundigen vertelde daarin over hun beleving op de werkvloer. Leendert Roos (RIVM), Stephanie Hendriks (RVO) en Fouzia Chilah (EZK) delen hier hun tips over het omgaan met collega’s met een arbeidsbeperking.

Stephanie Hendriks
  • Praat niet over mij, maar met mij
    Communicatie is dé sleutel tot succes! Ga open met mij het gesprek aan over wat ik wel en niet kan, over wat we van elkaar nodig hebben en wat wij elkaar kunnen brengen. Het kan een beetje spannend zijn om die stap te zetten, maar ik ben prima in staat om aan te geven wat wel en niet werkt. Vul het alsjeblieft niet voor mij in.
  • Maak heldere afspraken
    Maak samen met mij duidelijke afspraken en bespreek regelmatig wat goed of juist minder goed gaat. Zo kan ik werken aan mijn persoonlijk ontwikkelingsplan. Ik wil graag meer leren en mezelf verder ontwikkelen. Heldere afspraken ondersteunen mij hierin.
  • Koppel mij aan een buddy
    Creëer een veilige omgeving waarin ik mijzelf kan zijn en ruimte heb om mij te ontwikkelen. Een vaste begeleider - een laagdrempelig aanspreekpunt - die tijd voor mij heeft, mij op weg helpt en begrijpt, is daarbij heel belangrijk. Ook omdat ik dan een vertrouwensrelatie kan opbouwen. Daarnaast kan het ook prettig zijn om iemand naast me te hebben die als mijn woordvoerder kan optreden, daar waar ik dat zelf nog moeilijk vind.
  • Zorg voor draagvlak
    Voor sommige collega’s is het misschien even wennen dat ik bij hen in het team kom. Leg daarom als leidinggevende uit waarom je een collega met een beperking aanneemt. Maak duidelijk dat het meer is dan het voldoen aan een quotum. Je bent ervan overtuigd dat iedereen recht heeft op een baan. Benadruk dat ik een vaste collega ben die het team komt versterken, niet een tijdelijke kracht vanuit een subsidiepot. Vertel het team ook op hoofdlijnen wat zij wel en niet van mij kunnen verwachten qua samenwerking en begeleiding. Uiteraard altijd in samenspraak met mij.
  • Kijk naar mijn talenten, niet naar mijn beperking
    Denk in mogelijkheden en kijk vooral naar wat ik wel kan. Ik geef zelf heel goed aan of ik de uitdaging aan ga of niet. Denken in mogelijkheden helpt hierbij enorm en geeft mij veel zelfvertrouwen. Daarom is het ook belangrijk dat ik een baan heb die aansluit op mijn kennis en kunde. Zet mij op de juiste manier in en dan ga ik voor je shinen, ik kan heel veel meer dan je denkt!
  • Benader mij als gelijke en heb geen medelijden
    Mensen vinden het vaak ingewikkeld wat zij wel of niet aan mij kunnen vragen. Benader mij als gelijke, dat scheelt veel onhandigheden. Heb geen medelijden met mij en mijn beperking. Ik ben niet zielig en wil gewoon meedraaien in de maatschappij en mijn werk goed kunnen doen. Vraag eerder wat ik nodig heb of welke krachten of talenten mijn beperking brengt. Daar kun je als collega je voordeel mee doen!

Fouzia Chilah voegt hier nog aan toe dat zij sinds mei aan de slag is bij EZK en dat haar baan heel goed bevalt. ‘Via het gebruikelijke circuit was het mij nog niet gelukt om werk te krijgen. Team D&I-recruiters Marcel Riebel en Sandra Leenders hebben werkelijk hun nek uitgestoken om alles in goede banen te leiden. Zij weten waar en bij wie ze moeten zijn en kunnen zaken regelen die ik er anders niet doorheen zou krijgen. Zonder hun goede hulp en begeleiding zat ik nog steeds thuis op de bank. En het leuke is dat wij nog steeds contact hebben, dat is heel fijn!’

Contact

Wil je advies en informatie over diversiteit en inclusie of heb je interesse in een college of training voor je afdeling? Neem dan contact op met de collega’s van team D&I via D&I@rijksoverheid.nl. Blijf op de hoogte van onze activiteiten via onze website en meld je aan voor onze nieuwsbrief.