Team Diversiteit en Inclusie verder als team Diversiteit Gelijkwaardigheid en Inclusie

Het team Diversiteit en Inclusie (D&I) heet sinds 1 april 2024 team Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie (DGI). De belangrijkste reden voor de naamswijziging is om als organisatie meer te kijken naar de individuele behoefte van iedere werknemer. Na diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer is ook gelijkwaardig aan elkaar worden bij het Rijk een logische volgende stap.

Het Rijk staat voor “diversity of thoughts”. Diversiteit wil zeggen dat je collega’s hebt met verschillende achtergronden, met zichtbare en onzichtbare verschillen. Inclusie is dat iedereen op een eigen en unieke manier kan meedoen. Gelijkwaardigheid gaat een stapje verder. De definitie van gelijkwaardigheid is om in te spelen op wat iedereen nodig heeft. Iedere werknemer heeft een andere, unieke behoefte. Onze experts bij team DGI zijn de gidsen van en voor het Rijk. Wij begeleiden en activeren het Rijk richting een diverse en inclusieve organisatie, waarin gelijkwaardigheid voorop staat.

Wat hebben vrouwen bijvoorbeeld nodig om als gelijkwaardig te worden gezien aan mannen in een organisatie? Mandana Mirjavanmard, manager team DGI, geeft aan: “Dit vraagt om inclusief leiderschap van iedere manager en ook persoonlijk leiderschap van iedere medewerker.” De experts binnen team DGI kunnen hier op verschillende manieren een rol in spelen om afdelingen en leidinggevenden van de organisatie hierin te adviseren. Denk bijvoorbeeld aan workshops en trainingen.

Naamsverandering als natuurlijk proces

Volgens Mandana is de naamsverandering om de G van Gelijkwaardigheid toe te voegen een natuurlijk proces. “Binnen de Rijksoverheid vinden wij werkgeluk van onze medewerkers belangrijk. Wij willen ervoor zorgen dat medewerkers hun talenten kunnen ontwikkelen om hun professionaliteit te vergroten. Dit vraagt om de juiste ondersteuning voor iedere medewerker en om ervoor te zorgen dat zij hun werk zo effectief en zelfstandig mogelijk uit kunnen voeren. Precies daar zit het verschil tussen gelijkheid en gelijkwaardigheid. Iedere unieke medewerker kan een andere ondersteuning en zorg nodig hebben om zijn of haar werkgeluk te beleven.”

Dienstverlening team DGI

Team Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie adviseert en begeleidt organisaties met verschillende diensten ter bevordering van diversiteit en inclusie op de werkvloer, waaronder de invulling van de Banenafspraak. Wij helpen je graag bij al jouw vragen over diversiteit en inclusie en de invulling van de Banenafspraak. Wil je meer informatie? Voor vragen en wensen, mail je naar D&I@rijksoverheid.nl.