Training Banenafspraak voor leidinggevenden en buddy's

Een collega met een arbeidsbeperking begeleiden doe je er niet ‘even bij’. Naast tijd vraagt dat kennis en vaardigheden. Wij bieden leidinggevenden en buddy's trainingen om medewerkers met een arbeidsbeperking te begeleiden. Daar hebben alle collega’s in het team en uiteindelijk de hele organisatie baat bij. Ook bespreken we jouw rol als werkplekbegeleider of teamleider, zodat duidelijk is voor alle partijen wat van jou kan worden verwacht en wat niet.

In deze training krijg je kennis en tools om de begeleiding op een prettige wijze uit te voeren. In het ochtenddeel behandelen we theorie, die we zoveel mogelijk verwerken in interactieve oefeningen. In het middagdeel leggen we, samen met onze vaste acteur, communicatiepatronen bloot. Jouw communicatie en gedragingen hebben invloed op de ander. Hoe geef je een heldere boodschap en blijf je een sympathieke collega? Door te oefenen met de acteur ervaar je welke impact jouw gedrag en taalgebruik hebben op de ander. Eerdere deelnemers geven aan dit een hele waardevolle training te vinden, die eigenlijk elke buddy volgens hen zou moeten volgen.

Inhoud van de training

Ochtend - Theorie:

  • Wat is een arbeidsbeperking, wat is neurodiversiteit en wat betekent dat voor je communicatie?
  • Wat is het verschil tussen de rollen van begeleider, leidinggevende en jobcoach?
  • Welke competenties heb je nodig als werkplekbegeleider?
  • Wat houdt de Banenafspraak in?

Middag – Oefenen met communicatie:

  • Hoe werkt jouw brein?
  • Hoe geef jij op een respectvolle en duidelijke manier je grenzen aan?
  • Oefenen in de praktijk: breng je eigen casus in!

Voor wie en door wie

Voor Rijksmedewerkers die werkplekbegeleider (buddy) of leidinggevende zijn van een medewerker met een arbeidsbeperking.

Deze training wordt verzorgd door professionele trainers die werkzaam zijn bij O&P Rijk l team Diversiteit & Inclusie. Zij zijn specialist op het gebied van HR, recruitment en vraagstukken over inclusief denken en werken én diversiteit op de werkvloer.

Kosten

Dit college valt onder de Rijksbrede activiteiten die team D&I verleent. Aan dit college zijn daarom geen kosten verbonden.

Aanmelden en meer informatie

Wil je je aanmelden of heb je nog vragen? Neem contact op via D&I@rijksoverheid.nl.
Na de training ontvangen de deelnemers de presentatie zodat ze alles nog eens rustig kunnen nalezen.