Wat wil je in de toekomst?

Nieuwsgierigheid naar ontwikkelingsmogelijkheden binnen de ILT en de rijksoverheid als geheel. En een oriëntatie voor de lange termijn. Dat deed senior inspecteur Angelique Bosker besluiten in gesprek te gaan met een loopbaanadviseur. Ze wilde meer over zichzelf te weten komen. Waar ben ik goed in? En wat past er bij mij?

Voor Angelique is de bal gaan rollen in een gesprek met haar leidinggevende. Ze had het naar haar zin en hoefde niet perse weg, maar zat ook al enige tijd in haar functie. De vraag: Wat wil je in de toekomst? zette haar wel aan het denken.

Angelique Bosker

Startpunt

Ze startte met een loopbaanassessment. Een set van verschillende online testen en rollenspellen die heel breed een inzicht geeft over bijvoorbeeld persoonlijkheid, drijfveren, waardes in het werk en voorkeur voor werkgebieden. Samen met haar loopbaanadviseur Sandra Deelen heeft ze de rapportage van het assessment doorgenomen. Dit was het startpunt voor het traject met spiegelgesprekken om haar ontwikkel- en loopbaanwensen en ideeën verder te onderzoeken. 

Netwerken

In de spiegelgesprekken werd onder andere dieper ingegaan op de beroepen en richtingen die naar boven kwamen uit het assessment. Al netwerkend is Angelique die nader gaan onderzoeken. Door te netwerken en te praten met verschillende mensen in verschillende functies kreeg ze steeds meer helder wat wel en niet bij haar past. En dat een functienaam zoals bijvoorbeeld organisatie adviseur bij een uitvoeringsorganisatie in de praktijk echt iets anders is dan bij een beleidsdirectie. “Van al die gesprekken heb ik echt veel opgestoken. Ik merkte ook dat mensen het leuk vinden om te vertellen. Vroeger vond ik dat best spannend en onbeleefde nieuwsgierigheid om zomaar op iemand af te stappen. Door deze ervaring zou ik dat nu echt veel sneller doen”.

Naast netwerken deed Angelique ook een 360 graden feedback waarmee zij zich nog bewuster is geworden van haar drijfveren, gedrag, hoe je bent en hoe mensen je zien. “Je denkt dat je van jezelf wel weet hoe je bent, hoe je overkomt en waar je goed in bent. Dat zijn dingen die voor jou vanzelfsprekend zijn. Sandra kon me laten zien dat niet iedereen dat heeft. En dat juist dat dan een van mijn talenten is”, vertelt Angelique. “Iedereen heeft talenten”, voegt Sandra daar nog aan toe. “Het is de kunst erachter te komen welke deze zijn. En als je deze dan dagelijks kan inzetten in je werk dan vergeet je de tijd, krijg je energie en geeft het je werkplezier.”

Goede voorbereiding

Het doel van het traject was niet perse een andere baan. Toch diende deze zich onverwacht aan. Angelique: “Ik was niet bezig met solliciteren, meer met oriënteren voor de langere termijn. Er kwam een functie voorbij waarin alles samenkwam. Ik wilde de gok wagen. Samen met Sandra heb ik het sollicitatiegesprek voorbereid. Ik heb daarbij heel goed gebruik kunnen maken van de antwoorden op de 360 graden vragen. Het hele traject had me veel duidelijkheid gebracht over mezelf, waar ik goed in ben, ook volgens anderen.” Dit alles bij elkaar zorgde voor een goede voorbereiding en alle vertrouwen. En dat bleek terecht. 1 maart jl. is Angelique gestart als coördinator bij vergunningen voor de scheepvaart bij de ILT.

Zelf in de lead

Terugkijkend op het traject zegt Angelique: “Het hele traject en alle tools die ingezet zijn hebben bijgedragen aan mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling. Dat loopt door elkaar. Ik had de tijd en nam de tijd. Dat is fijn omdat je dingen zelf kan verwerken en met de info aan de slag kan gaan. Mijn leidinggevende heeft het initiatief bij mij gelaten maar was zeker betrokken. We bespraken het in onze bila’s en hij gaf wat tips voor netwerkgesprekken. Dat hij het zo bij mij gelaten heeft, heb ik als heel prettig ervaren. Ook dat ik zelf in de lead kon zijn bij Sandra. Zij haakte steeds aan op wat er actueel speelde. Haar persoonlijke aanpak is heel fijn.”

Aan de slag

Wil je eens een gesprek voeren over je loopbaan en talenten? Neem contact op met de loopbaanadviseur van jouw organisatie of maak een afspraak voor het inloopspreekuur.