Een nieuwe kans om te gloreren

Door een samenloop van privé- en werkomstandigheden was sr. beleidsadviseur Harry van Buiten een tijd uit de roulatie en in de ziektewet. Zijn (zelf-)vertrouwen had een flinke deuk opgelopen. Het was helder dat het voor alle partijen goed zou zijn om elders een passende werkplek te vinden. Met behulp van onder meer Intensieve Begeleiding pakte hij de draad weer op en kan hij zich weer op de toekomst richten.

Vertrouwen

Het verleden ‘achter je laten’ en met de lessons learned weer positief naar de toekomst kijken vereist dat je kritisch kijkt naar je eigen valkuilen en beperkingen. Harry: “Door de hele situatie was ik het vertrouwen in mezelf en mijn omgeving behoorlijk kwijt. Ik was bang dat ik helemaal werd afgekeurd en afgeschreven. Je gaat aan jezelf twijfelen. Je focus en concentratie is weg. De vragen: kom ik wel weer terug op het zelfde werk- en intellectuele niveau? Kan ik het nog wel? Zie ik het wel zitten?, spoken door je hoofd. Uiteindelijk moet je zelf een baan vinden waar je weer gelukkig in wordt. Je moet weer in beweging komen en (zelf-)vertrouwen krijgen om aan de slag te gaan”.

adviseur in gesprek met kandidaat

In beweging

Zorgen dat je een functie vindt die bij jou eventuele beperkingen past, kan best een uitdaging zijn. Vanuit de Intensieve Begeleiding staat een heel team van professionals klaar om kandidaten die om welke reden dan ook op zoek zijn naar een andere functie, te begeleiden naar en op de arbeidsmarkt. Voordat een traject start, vindt een uitgebreide intake plaats om een aanbod op maat te kunnen bieden.

Trajectmanager Ineke Rensink: “Na een langdurige uitval ben je niet meer dezelfde als voor die tijd. Je moet jezelf als het ware opnieuw uitvinden en weer ontdekken waar je goed in bent, en wat je valkuilen zijn. Waar je vertrouwen in hebt en van krijgt. En ook zorgen dat je je weerbaarheid weer opbouwt en in balans blijft. Dat is één deel waar aan gewerkt wordt. Daarnaast werken we natuurlijk ook aan de praktische kant”.

Praktische kant

In de situatie van Harry bestond de praktische kant onder meer uit een serie workshops zoals cv op orde krijgen, zicht op eigen kwaliteiten, netwerken en solliciteren. Een team, bestaande uit een trajectmanager, een loopbaanadviseur en een jobsearcher stimuleerde Harry om kansen op de arbeidsmarkt te verkennen en bood ondersteuning bij de voorbereiding van sollicitatie- en netwerkgesprekken. Harry: “Deze begeleiding is een stok achter de deur en een motivator. Het is fijn als iemand meekijkt met je sollicitatiebrief. Dan wordt het net even beter van. Dat zelfde geldt voor een gesprek voorbereiden. Ik kende nog de traditionele manier van solliciteren en netwerken. Inmiddels is er zoveel veranderd, ik ben veranderd en dat vereist andere kwaliteiten.”

Tussenstation

Na ruim een half jaar Intensieve Begeleiding, kon Harry de draad weer oppakken en is hij voor een belangrijk deel van zijn tijd in een detachering aan de slag gegaan als Adviseur Bedrijfsvoering bij een uitvoeringsorganisatie binnen de Rijksoverheid. Met een begeleiding die zich vooral richtte op coaching on the job, groeide (vooral bij hem zelf) het vertrouwen in zijn functioneren en is hem gevraagd te blijven. Harry: “Ik werk met een fijne club mensen, kan mezelf zijn, voel me veilig en er is veel te doen. In deze werkomgeving krijg ik de kans om weer te gloreren en dat geeft me een goed gevoel. Voor nu ben ik blij met waar ik zit en zie dit als een ‘tussenstation’. Op termijn wil ik misschien wel weer iets anders doen met een andere doelgroep. Dan ben ik wel weer toe aan een volgende stap. Mijn motto is nu: Ik heb het wel gedaan dus ik denk dat ik het wel weer kan!”.

Geef niet op, wees eerlijk

Voor collega’s die in een soortgelijke situatie verkeren heeft Harry nog een belangrijke boodschap: “Blijf in jezelf en je eigen kwaliteiten geloven, hoe moeilijk dat soms ook is. Geef niet op, ondanks wat je overkomen is door ziekte of andere ervaring. Er is echt wel licht aan het eind van de tunnel.  Er is zoveel support beschikbaar, echter je moet het wel zelf doen. Volg ook je eigen gevoel voor een volgende baan. Je kunt je helemaal gek laten maken door een mooie baan. Maar wees eerlijk naar jezelf. Je ambitie kan je ook in de weg staan. Soms kan je teveel willen waardoor je ook om kunt vallen. Ik heb ook functies gezien waarin ik bijvoorbeeld veel meer kon verdienen en/of veel meer verantwoordelijkheden zou krijgen. Ik heb mezelf eerlijk de vragen gesteld: Wil ik dat? Ben ik daar al weer aan toe? Of is het nu nog niet het goede moment? Als je eerlijk bent naar jezelf weet je het antwoord.”

Meer weten?

Meer weten?
Heb je als leidinggevende of HR-adviseur te maken met een situatie waar de noodzaak tot mobiliteit groot is maar de oplossing lastig? Of wil je graag een casus bespreken? Neem dan contact op met onze ervaren specialisten:
Angela van der Sman (angela.vd.sman@rijksoverheid.nl, 06-15369428)
Ineke Rensink (ineke.rensink@rijksoverheid.nl, 06-27202968)

NB: Omwille van de privacy is de naam van deze kandidaat aangepast.