Een baan waar je energie van krijgt

“Denk met me mee, wat zie je me doen en welke rollen en functies zijn er binnen de Rijksoverheid waarvan ik het bestaan niet af weet en wel bij mij passen?” Met deze loopbaanvragen kwam collega Kimberly Breeveld (28) bij loopbaanadviseur Tonny Vis. Kimberly concludeerde dat ze iedere drie jaar om zich heen begon te kijken op zoek naar een nieuwe uitdaging. Dat wilde ze niet langer. Ze wilde een baan die voor langere periode perspectief biedt, waarin ze happy is, invloed kan hebben en die voor haar bij kan dragen aan zingeving. 

Kimberly werkt al even bij SZW. Haar masterscriptie Criminologie schreef ze bij de Nederlandse Arbeidsinspectie waar ze vervolgens drie jaar als onderzoeker heeft gewerkt. Daarna maakte ze de overstap naar de directie Gezond en Veilig Werken waar ze 3 jaar als beleidsmedewerker werkzaam is geweest. In beide functies heeft ze met plezier gewerkt, veel ervaring opgedaan en veel geleerd. Tot ze steeds na 3 jaar het gevoel kreeg: is dit het nu?

“Logischerwijs zou ik senior beleidsmedewerker kunnen worden, zonder er bij na te denken of dit wel bij mij past. Als je zelf niet oplet, beloop je zomaar de “logische route” terwijl dat voor jou niet de beste route hoeft te zijn."

Portretfoto Kimberly Breeveld
Kimberly Breeveld

Aan de slag

In een kort traject is Kimberly samen met haar loopbaanadviseur aan de slag gegaan met haar loopbaanvraag. “Ik ken mezelf goed en weet ook goed wat ik wil, waar ik energie van krijg en wat ik belangrijk vind in mijn werk. Zelf had ik geen compleet beeld van alle functies en rollen binnen de Rijksoverheid. Het is voor mij heel waardevol geweest om hierover in gesprek te gaan met een loopbaanadviseur. Ik kreeg inzichten die ik zelf niet kon bedenken. Zo maakte Tonny een duidelijk onderscheid tussen programmadirecties en beleidsdirecties: een programmadirectie kent een andere dynamiek dan een beleidsdirectie. Hier sloeg ik op aan. Binnen een programmadirectie zijn er o.a. functies als adviseur, projectleider en programmamanager. De veelzijdigheid van deze functies trok mijn aandacht ”. 

Testen

Het loopbaantraject kent verschillende onderdelen zoals bijvoorbeeld een drijfveren test. Zingeving staat bij Kimberly ver op 1. Deze uitslag was geen verrassing maar wel de bevestiging die ze nodig had. “Ik wil iets kunnen betekenen en bijdragen aan de maatschappij en vind maatschappelijke relevantie belangrijk in mijn werk. Mijn grootste talent is verbinden, daar krijg ik veel energie van. Ik sta graag in contact met de buitenwereld en praat graag met doelgroepen in het veld in plaats van alleen maar over doelgroepen. Daar zit mijn kracht en dat vind ik essentieel in mijn nieuwe baan.
 

Op haar plek

In haar zoektocht heeft Kimberly alle opties bekeken. Het had ook zomaar gekund dat ze buiten SZW haar nieuwe job zou vinden. De mogelijkheid van senior adviseur bij het overheidsbrede programma Werk aan Uitvoering deed zich voor en past precies bij haar ambities. Alles wat ze belangrijk vindt ziet ze terug in deze functie. “We zijn nu met elkaar van alles aan het opzetten. Voorlopig zit ik hier echt heel erg op mijn plek en kan ik met mijn talenten, kennis en ervaring iets toevoegen en van betekenis zijn. Dat geeft mij echt energie!”.

Thuis bij SZW

Mede vanwege deze maatschappelijke en sociale kant voelt Kimberly zicht thuis bij SZW. “Het is een fijne plek, een informeel en warm ministerie. Mijn leidinggevenden hebben mij altijd serieus genomen, ondanks mijn jonge leeftijd. Je wordt gewaardeerd om wie je bent en wat je brengt. Van mijn omgeving en leidinggevenden heb ik altijd support gekregen. Dat is belangrijk en heb je nodig. Mensen die het je gunnen, met je in gesprek gaan en achter je staan omdat ze je talenten en potentie zien”. 

Meegeven

Op de vraag wat ze haar collega’s die zich aan het oriënteren zijn op hun loopbaan mee wil geven, antwoord Kimberly:

  • Ga op tijd kijken en vrijblijvend in gesprek. Wacht niet totdat je je baan echt beu wordt en met tegenzin naar je werk gaat. Let op je eigen signalen daarvoor. Je wordt er een stuk ongelukkiger van als je te lang aan blijft modderen. Zo ver moet je het niet laten komen.
  • Als je iets ziet wat je leuk lijkt, ga bellen! Het bespaart je een hoop tijd en energie als het een mismatch blijkt te zijn. 
  • Vraag jezelf regelmatig af of je de juiste dingen doet en daar nog energie uit haalt. Vaak als je niet met werk bezig bent, in de vakantie bijvoorbeeld, kan je genoeg afstand nemen om je huidige werksituatie objectief te kunnen bekijken.

Loopbaan- of ontwikkelvraag?

Heb jij een loopbaan- of ontwikkelvraag of wil je gewoon eens sparren over je mogelijkheden? Maak een afspraak voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Een frisse blik kan je echt al snel verder helpen.