Van hard werken naar flow en een bewuster leven

Lydia Rijkelijkhuizen werkt al vele jaren bij SSC-ICT. In 2009 kwam ze binnen als Servicedesk medewerker en na verschillende functies te hebben gehad binnen BZK/SSC-ICT is zij op dit moment werkzaam als beheerder van maatwerk applicaties in het team BWAP.
Daarnaast heeft Lydia zich ontwikkeld tot Transformatief coach. Iets dat zij met plezier en volle overgave doet. In haar praktijk werkt ze aan bewustzijnsvergroting waardoor haar klanten hun problemen/blokkades op een andere laag gaan bekijken. Haar missie en droom is om de trajecten en sessies die ze nu faciliteert, binnen de overheid aan te bieden. Ze houdt van afwisseling, uitdaging, verbouwen en alles op en om het water. Ze is veel in de natuur te vinden en is dankbaar voor het leven dat ze leeft.

Vitaliteit, wat betekent dat voor jou?

‘Voor mij betekent vitaliteit dat ik in balans ben, met mijn lichaam en geest. En dat is waar ik een aantal jaren geleden ver vandaan was. Als ik terugkijk naar die tijd was ik op alle vlakken uit balans. Mentaal, fysiek, emotioneel en spiritueel. De oplossing om uit mijn burn-out te komen zat dus in het werken op AL deze vlakken. Als er aan een van de vlakken niet gewerkt wordt of te weinig, ligt een 2e of 3e burn-out op de loer.’ Lydia geeft aan dat het hard werken was, vechten en naar binnen keren.

Lydia vertelt: ‘Om vitaal te blijven op de werkvloer zou je dus al deze vlakken in de gaten moeten houden. Gaat het wat minder in het ene vlak, dan heeft dat zijn uitwerking op de andere vlakken en andersom. Als mens ben je altijd in beweging. Je groeit of je krimpt op deze vlakken. Je staat nooit stil.’

Lydia Rijkelijkhuizen

Mentaal

Kun je vertellen hoe jij op al deze vlakken aan het werk bent gegaan om uit je burn-out te komen? Lydia: ‘Als het slechter met je gaat, dan kom je vaak met je gedachten in een negatieve spiraal terecht.  Mentaal gezien had ik tijdens mijn burn-out veel negatieve gedachten en allerlei vaste overtuigingen. Die gedachten kan je zien als een paadje. Hoe meer ik me met negatieve gedachten voedde, hoe breder dit pad werd en uiteindelijk werd het een brede snelweg in mijn hoofd. Als je bewust bent van deze negatieve gedachten, dan kan je op mentaal niveau verandering aanbrengen. Gelukkig zijn hersenverbindingen te her-programmeren, dus bij elke negatieve gedachte, zei ik “stop”, en zette ik er een positieve gedachte voor op de plek. Volhouden en doorzetten… en langzaam ging ik steeds positiever denken. Natuurlijk was dit niet het enige voor het mentale stuk. Er zijn nog zoveel meer oplossingen.’

Fysiek

Lydia geeft aan dat ze ook fysieke klachten had. ‘De schouder- en nekpijn waren duidelijke tekenen van mijn lichaam dat ik niet in balans was. Langdurige stress was er opgebouwd, die ik ook langdurig had genegeerd. Door te sporten en yoga te beoefenen, ging ik op de fysieke laag (lichamelijk) mijn stress aan. Sporten, omdat je hiermee het gelukhormoon oxytocine aanmaakt. Yoga is voor lenigheid, balans en naar binnen keren. Mijn lichaam ging steeds meer en meer in ontspanning. Ook tijd voor mezelf werd steeds belangrijker. En van buiten in de natuur zijn, knapte ik ook echt op.’

Emotioneel

‘Mindfulness en een reader/healer opleiding hebben mij op de emotionele laag geholpen. Beide hebben ervoor gezorgd dat ik ging voelen wat er allemaal van binnen speelde en hoe ik hiermee om kon gaan. De belangrijkste les in de afgelopen jaren is mijn bewustwording. Dat is de basis voor verandering. Vanuit die bewustwording kan je grenzen stellen, oude overtuigingen loslaten en blokkades oplossen. Angst verdween en liefde kwam ervoor in de plaats.’

Zingeving

‘Ik heb zoveel geleerd van mijn eigen transformatieproces, dat ik dit ben gaan inzetten om anderen te begeleiden. Mijn spirituele laag (zingeving) werd hierin wakker geschud. Ik heb een eigen praktijk opgezet waarin ik mensen met trauma en burn-out begeleid in een veilige en rustgevende ruimte. Ik laat ze bewust worden van wie ze zijn en wie ze eigenlijk al in essentie waren. Bewustwording van wat er tussen hen en hun zingeving in staat.’

Van hard werken naar flow

Lydia vertelt dat het harde weken uiteindelijk is overgegaan in flow en een bewuster leven. ‘Het is een kwestie van echt durven kijken naar jezelf en datgene veranderen wat niet bij je past. En dat gun ik de hele wereld. Collega’s die tegen dingen aanlopen en een keer van gedachten willen wisselen mogen altijd contact met me opnemen.’