Online lunchbijeenkomst “Waarom apen vlooien”

Hoe de sociale relatie in een groep bepalend is voor de tolerantie voor negatief gedrag.

Patrick van Veen, fotograaf Martine de Bouter.

Managementgoeroe Stephen Covey schreef: wie gedrag effectief wil beïnvloeden, zal gedrag eerst moeten begrijpen. Een uitspraak die ook van toepassing is op negatieve sociale interacties, interacties zoals pesten, intimidatie, seksueel grensoverschrijdend, discriminatie.

Op dinsdag 9 mei gaan we daarover, op veler verzoek, in gesprek onder leiding van gedragsbioloog Patrick van Veen. Deze bijeenkomst is een vervolg en een verdieping op de sessie die Patrick in november 2022 verzorgde, “Apenstreken tijdens hybride werken”.

Waarom vertonen mensen niet alleen positief sociaal gedrag, misschien af en toe afgewisseld met een plagerijtje, maar nooit over een grens?

We weten dat ongeveer 1 op de 20 medewerkers in organisaties te maken krijgen met pesten of intimidatie. Voor sommigen gaat het zover dat ze niet meer kunnen werken en soms zelfs hun hele leven een trauma blijven meedragen. Wat maakt dat dit gedrag plaatsvindt? Maar net zo belangrijk is de vraag waarom het soms zo kan escaleren en collega’s niet ingrijpen?

Er zijn veel motivaties voor pest gedrag, maar belangrijk is ook te zien en te begrijpen dat veranderingen in sociale structuren de laatste 20 jaar een belangrijke invloed hebben op het niet inperken van dit gedrag. Met name de versplintering van sociale structuren maken het mogelijk dat we gedrag niet (willen) zien en dat we verantwoording kunnen doorschuiven naar andere groepen of mensen.

Wil je hier meer over te weten komen? Meld je dan hieronder aan voor de online bijeenkomst op 9 mei van 12 tot 14 uur

De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Interdepartementaal Netwerk Vertrouwenspersonen en is bedoeld voor vertrouwenspersonen, bedrijfsmaatschappelijk werkers, hrm-adviseurs en andere geïnteresseerden.

Aanmelden kan via deze link

Heb je een vraag? Mail dan naar NetwerkVP@rijksoverheid.nl