Waarom doe ik zoals ik doe?

Soms heb je zo’n dag, dan gaat het in de spreekkamer meerdere keren over hetzelfde thema. Zo ook vandaag. De vraag ‘Waarom reageer ik zoals ik dat doe?’ komt een aantal keer aan bod. In vaktermen noemen we dat je coping stijl. En die stijl van omgaan met situaties is voor iedereen anders.

Leren van het leven

Waarom doen we eigenlijk niet allemaal hetzelfde? Dat zou makkelijk zijn. Dan doet niets ons pijn en weten we precies wat we kunnen verwachten van onszelf en anderen. Maar helaas… Iedereen heeft een andere manier van omgaan met de dingen die hij tegenkomt. Daarom leren we van het leven! We kunnen onszelf ontwikkelen en ondanks dat het soms lastig is, worden we er (achteraf bekeken) wel een rijker mens van. Hoe ontdek je dan jouw coping stijl? Ik sprak met Jeroen hierover. Hij was ziek en zat thuis na een drukke periode en ontwikkelde spanningsklachten. Samen bekijken we wat er misging en hij vertelt: ‘Allerlei gebeurtenissen kwamen bij elkaar, ik verkocht mijn huis, zat in een rechtszaak over mijn kind, volgde een opleiding en ik werkte gewoon 32 uur. Ik voelde wel allerlei lichamelijke klachten, maar die heb ik genegeerd. Tegen hoofdpijn kon ik wel een paracetamol nemen. Pas toen ik niet meer kon slapen ging het mis.’

Herkennen van je kwaliteit

Wat kunnen we concluderen uit het verhaal van Jeroen? Hij is goed in doorzetten, niet alleen voor even, maar ook voor een langere periode. Ooit in zijn leven was dit waarschijnlijk helpend voor hem (bijvoorbeeld om te slagen voor school), maar momenteel draaft hij erin door. Waar het ooit helpend was, gaat deze kwaliteit nu ten koste van zijn gezondheid. Het herkennen van je kwaliteit, die later valkuil werd, is het herkennen van je coping stijl.

Na Jeroen sprak ik Annelies op dezelfde dag. Zij kampt met ernstige gezondheidsproblemen. Dit heeft naast een fysieke uitwerking ook invloed op haar mentaal emotionele toestand. Op het fysieke vlak heeft ze wel geleerd om goed voor zichzelf te zorgen. Maar op mentaal en emotioneel vlak heeft ze alle gevoelens van boosheid, verdriet en gemis van gezondheid weggedrukt. Ze leidt zichzelf af door te gaan werken, door targets te behalen en door leuk te doen met collega’s. Tijdens het gesprek ontdekken we dat Annelies helemaal niet houdt van die moeilijke emoties; die stopt ze weg. Ooit was dit misschien helpend, bijvoorbeeld omdat ze als kind haar ouders met een druk eigen bedrijf niet tot last wilde zijn. Nu belemmert deze strategie haar.

Bianca Hesse

Wat is jouw behoefte?

Wat kunnen we concluderen uit het verhaal van Annelies? Ze kan haar moeilijke gevoelens goed parkeren en afleiding zoeken. Maar die gevoelens zijn er wel. Ze mogen aangekeken en ontdekt worden. Pas dan zorgt ze ook voor zichzelf op mentaal en emotioneel niveau. Pas dan kan ze rekening houden met waar ze behoefte aan heeft. Bijvoorbeeld rust nemen, een knuffel van een vriendin of een warme douche.

Neem je eigen coping stijl eens onder de loep op de thema’s waarin jij vastloopt. Leer over jezelf en doorbreek oude patronen.

Bianca Hesse, bedrijfsmaatschappelijk werker

Heb je hulp nodig?

Je kunt zelf rechtstreeks contact zoeken met de bedrijfsmaatschappelijk werker, die werkzaam is voor jouw organisatieonderdeel. Deze informatie staat op de pagina op Rijksportaal onder Bedrijfsmaatschappelijk werk.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met het Bedrijfsmaatschappelijk loket (werkdagen van 09.00 – 17.00 uur via 088 371 37 10).