iLab ontwikkelt samen met studenten Hogeschool Leiden toegankelijke app voor O&P Rijk

Het innovatielab (iLab) van O&P Rijk heeft samen met I-Partnerschap en de Hogeschool Leiden een webapplicatie ontwikkeld voor design thinking binnen O&P Rijk. In dit artikel lees je hoe deze samenwerking is ontstaan, wat de medewerkers van O&P Rijk aan deze nieuwe webapplicatie hebben en wat de grote meerwaarde is van de inzet van de studenten.

Samenwerking iLab Hogeschool Leiden

Zo’n 2 jaar geleden is iLab de samenwerking aangegaan met I-Partnerschap. iLab en I-Partnerschap hebben sindsdien samengewerkt in verschillende opdrachten voor hogescholen. ‘I-Partnerschap is de schakel tussen hogescholen en het Rijk. Zij kunnen gericht studenten zoeken die aansluiten bij onze vraag’, geeft Emma, Trainee bij iLab aan. ‘Dankzij I-Partnerschap hebben we een goede ingang bij hogescholen en weten we ook welke scholen het beste aanbod hebben. I-Partnerschap is in het begin betrokken bij de zoektocht, koppelt ons aan de juiste opleiding en daarna nemen wij het stokje over in het contact met de studenten.’

‘Frisse blik, eerlijk en supergemotiveerd’

iLab richt zich al enige tijd op design thinking en wil meer bekendheid binnen O&P Rijk voor deze methodiek. Een webapplicatie binnen de organisatie moet hierbij helpen. iLab zette daarom een gerichte opdracht uit bij de Hogeschool Leiden. iLab kwam met deze zoektocht uit bij studenten van de opleiding HBO Software Engineering. In een 4-delige vlogserie volgden iLab en I-Partnerschap de ontwikkelingen op de voet.
Op de vraag waarom juist studenten geschikt zijn voor dit soort opdrachten hoeft Tim Dekkers, innovation & design expert van iLab niet lang na te denken: ‘Studenten hebben een frisse blik, zijn supergemotiveerd en durven eerlijk te zijn. Dit zijn jonge mensen die goed zijn in waarvoor ze worden opgeleid. Aan de andere kant is zo’n opdracht als deze interessant voor studenten omdat ze direct kennismaken met hoe alles in de praktijk werkt. Je ziet dat ze daardoor extra gemotiveerd raken. Voor ons als opdrachtgever is dit ook weer een winst. Eigenlijk kun je spreken van een win-win situatie.’

Webapplicatie voor design thinking

De webapplicatie die de 15 studenten van de Hogeschool Leiden in het afgelopen half jaar ontwikkelden voor iLab richt zich op design thinking. Dit is een denkmethode die je in je dagelijkse werk altijd en overal kunt toepassen. De gebruiker en behoeftes staan daarbij centraal. Design thinking draait om het begrijpen van de mensen voor wie een product of dienst wordt ontwikkeld.
‘Het is mooie aan de webapplicatie is dat iedereen de app kan gebruiken binnen O&P Rijk. Dit is heel goed uitgedacht door de studenten, het is namelijk niet makkelijk om voor een hele brede doelgroep iets te ontwikkelen. De studenten moesten rekening houden met zowel gevorderden als leken die nog nooit met design thinking hebben gewerkt. Dat ze zich daarin goed hebben kunnen verplaatsen is erg knap’, zegt Emma.

Begeleiding van het appteam

Het appteam van O&P Rijk heeft de studenten in het 2e deel van hun opdracht begeleid en gaf tussentijds feedback op de uitwerkingen: ‘Het appteam heeft de studenten bijvoorbeeld geholpen met programmeren en geleerd wat hiervoor gebruikelijk is binnen onze organisatie’, geeft Emma aan. Tijdens het programmeren van de app konden de studenten direct schakelen met het appteam en medewerkers van O&P Rijk. Dit viel goed in de smaak bij de studenten: ‘Met eindgebruikers werken vonden ze heel tof. Want alles dat je doet wordt dan ook ‘echt’. Het appteam nam ook deel aan de sprints van de studenten, waarin ze de vorderingen van app ook aan het appteam direct konden vertellen. Dat maakt het spannend, maar geeft ook voldoening als jouw idee ook echt wordt gebruikt.’

Inmiddels is de opdracht van de studenten afgerond. De app wordt eerst verder getest in een pilot en daarna klaargemaakt voor gebruik binnen O&P Rijk.

Meer weten?

Wil je meer weten over de samenwerking van het iLab met de Hogeschool Leiden en I-Partnerschap? Of ben je geïnteresseerd in een eigen samenwerking met het hoger onderwijs? Bekijk dan de 4-delige vlogserie of neem contact op met iLab.