Platform Vitaal Rijk: Maak werk van je vitaliteit!

Voor een goed functionerende Rijksoverheid zijn vitale medewerkers van groot belang. Daarom faciliteert, motiveert en stimuleert het rijk haar medewerkers om te investeren in hun vitaliteit. Om de ambitie op vitaliteit handen en voeten te geven, is dit jaar een rijksbreed digitaal platform ontwikkeld: platform Vitaal Rijk. In de afgelopen maanden is hard gewerkt om dit platform tot stand te brengen. Half januari gaat het platform live. We stelden 5 vragen aan projectleider Nancy Mulder en hoofd P&O bij het Ministerie van Algemene Zaken Karen de Boer, over het belang van dit platform en wat je er allemaal op kunt vinden.

Belang vitaliteit

“De Rijksoverheid bestaat uit veel verschillende organisaties die allemaal belang hechten aan professioneel fitte medewerkers. Zo kunnen medewerkers zich met plezier inzetten voor de opgaven waar het Rijk voor staat. Het Platform Vitaal Rijk gaat ons daarbij helpen. Zo vind je straks gemakkelijk inspirerende voorbeelden van andere organisaties terug, maar ook handvatten als je zelf aan de slag wilt met dit thema. En in een later stadium vind je ook welke collega’s nog meer aan dit thema werken, zodat je contact met elkaar kunt leggen. Door aandacht voor vitaliteit, zit je beter in je vel, kun je beter omgaan met werkdruk en heb je meer werkplezier. Dat levert winst op voor zowel de medewerker als de werkgever”, aldus Karen de Boer.

Karen de Boer

Een centrale plek

Nancy vertelt: “Er is veel informatie beschikbaar op het gebied van vitaliteit, zowel rijksbreed als dienst-specifiek, maar de informatie is versnipperd en lastig vindbaar. Met het platform Vitaal Rijk creëren we een centrale plek waar medewerkers, leidinggevenden en specialisten op het gebied van vitaliteit terecht kunnen. Naast informatie en inspiratie vind je hier een verzameling tools en hulpmiddelen die je direct kunt gebruiken. Dat maakt Vitaal Rijk hét ideale vertrekpunt om aan de slag te gaan met je vitaliteit. Op het platform worden niet zozeer nieuwe dingen gedeeld. Het gaat vooral om het bundelen en toegankelijk maken van bestaande informatie en hulpmiddelen waar iedereen z’n voordeel mee kan doen, over de departementen heen.”

Inspelen op behoeftes

Aan de hand van de uitgangspunten voor het platform, maar ook op basis van onderzoek en gesprekken met medewerkers, leidinggevenden en specialisten op het gebied van vitaliteit, is onderzocht waar binnen het Rijk vooral behoefte aan is. Nancy licht toe: “Leidinggevenden willen graag handvatten om het gesprek over vitaliteit met hun medewerkers aan te gaan. Bij medewerkers zien we vooral behoefte aan informatie en hulpmiddelen voor het verbeteren van werk-privébalans, slaapproblemen en werkdruk. En specialisten op het op het gebied van vitaliteit willen weten hoe ze vitaliteit nog beter onder de aandacht kunnen brengen en hun kennis kunnen vergroten en verbreden. Deze punten zijn meegenomen in de ontwikkeling van het platform. Op basis van actuele behoeftes en ontwikkelingen wordt het platform verder uitgewerkt en bijgestuurd. Het is dus echt een groeimodel.”  

Nancy Mulder

Eigen inbreng en doorontwikkeling

De doelgroepen spelen een belangrijke rol in de doorontwikkeling van het platform. Nancy vertelt: “Zodra het platform live is, vragen we hen aan te geven wat ze nodig hebben en waar de prioriteit moet liggen. Ook kunnen zij zelf informatie en hulpmiddelen aanleveren. Wanneer dit aansluit bij de uitgangspunten van het platform en bij de behoeftes van de doelgroepen, dan wordt het op het platform opgenomen. Op die manier ontstaat er echt een platform voor en door rijksmedewerkers!”

Rijksportaal als toegangspoort

Platform Vitaal Rijk is toegankelijk via Rijksportaal (alleen beschikbaar voor medewerkers). Nancy geeft aan: “Er is gekozen voor Rijksportaal omdat dit voor medewerkers en leidinggevenden de meest toegankelijke ingang is met het grootste bereik. Ook draagt de keuze voor Rijksportaal bij aan de doelstelling om verdere versnippering en uitbreiding van informatievoorzieningen tegen te gaan.”

Wil je meer informatie over het platform of heb je een vraag? Stuur dan een e-mail naar vitaalrijk@rijksoverheid.nl. Vitaal Rijk wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van A+O fonds Rijk.