Onderzoek voor nachtdiensten 55+'ers niet meer nodig

Rijksambtenaren van 55 jaar of ouder bepalen voortaan zelf of ze ingeroosterd worden voor nachtdiensten. Daarvoor is onderzoek van een bedrijfsarts niet langer nodig. Dit is op 1 januari 2024 aangepast in de CAO Rijk.

In het 55+-onderzoek bekeek een bedrijfsarts of een medewerker geschikt was om 's nachts te werken. Dat onderzoek verdwijnt. 55+'ers kunnen nu zelf kiezen voor nachtdiensten als die voorkomen binnen hun organisatie. Dat noemen de werkgever en vakbonden in de cao 'recht op nachtdienstontheffing'. Eerder sprak de cao over 'verplichte nachtdienstontheffing'.

Cao-wijziging

Deze cao-wijziging is al ingegaan op 1 januari 2024. De verandering staat los van de nieuwe CAO Rijk met 1 juli 2024 als startdatum. Maar ook daarin keert het 55+-onderzoek niet terug.

Meer informatie lees je in Wijziging CAO 2024: 55+ onderzoek vervalt.