Doe je een IKB-aanvraag? Vergeet dan niet je bewijsstuk toe te voegen

Wil je een IKB-aanvraag indienen en heb je hiervoor een bewijsstuk nodig? Vergeet deze dan niet toe te voegen. Daarbij is het belangrijk dat je je IKB-aanvraag op tijd doet. Een IKB-aanvraag kun je namelijk alleen indienen in het jaar waarin je de kosten hebt gemaakt.

Wat zijn bewijsstukken en hoe gebruik je die?

Bewijsstukken zijn vormvrij, maar uiteraard moet uit het bewijsstuk blijken dat het te declareren bedrag juist is. Verder moet uit het bewijsstuk blijken dat het een aanschaf van jezelf is en van het betreffende doel. Denk aan een factuur en/of een betalingsbewijs en/of een bankafschrift of een jaaropgaaf van de vakbondscontributie. Zonder een toegevoegd bewijsstuk kun je geen aanvraag indienen.

Je kunt als bewijsstuk ook een schermprint van je bankafschrift opsturen. Voorzie je bewijsstuk altijd van je naam, voorletters en de datum. 

Let op: Wil je een IKB-aanvraag doen, maar je kunt de aanschaf niet op vooraf zelf betalen? Dan kun je een deel van je IKB-budget laten uitbetalen. Een voorschot op je salaris is hiervoor niet mogelijk.

Fiets en fietsverzekering

Heb je een nieuwe fiets aangeschaft en wil je gebruikmaken van IKB? Een voorwaarde is dan dat je de fietsverzekering tegelijkertijd inzet met de fiets die je gebruikt voor je werkgeversbijdrage en IKB-budget. Je kunt alleen de kosten van de fietsverzekering inzetten die in het kalenderjaar zijn gemaakt waarin je de aanvraag van de fiets doet.

Bedrijfsfitness

Voor bedrijfsfitness geldt: je kunt het bedrag inzetten dat je dit jaar betaalt. Het maakt niet uit dat je contract volgend jaar doorloopt.

Meer weten?

Wil je graag meer weten over wanneer je een bewijsstuk nodig hebt voor je IKB-aanvraag? Lees meer over IKB-bewijsstukken.