Studieschuld aflossen met IKB-budget vanaf 2025

Heb je een studieschuld? Dan kun je deze vanaf 2025 aflossen met hulp van je IKB-budget. Het aflossen van je studieschuld is een fiscaalvriendelijk doel. Dit betekent dat je over het bedrag wat je aan een dit doel besteedt, geen belasting hoeft te betalen. 

Vanaf 2025 krijgen werknemers bij de Rijksoverheid een nieuwe optie binnen het Individueel Keuze Budget (IKB). Werknemers met een studieschuld bij DUO kunnen dan maximaal € 2.000 per jaar aflossen via het nieuwe IKB-doel ‘aflossen studieschuld’. Omdat dit een fiscaalvriendelijk doel is, is het aflossen van je studieschuld een stuk aantrekkelijker. Je betaalt zelf maandelijks een deel van je studieschuld terug aan DUO. Vervolgens dien je hiervoor via het Portaal een IKB-declaratie in. 

Waarom deze nieuwe regeling?

Veel jonge werknemers hebben een studieschuld. Deze regeling maakt het makkelijker om deze af te lossen. Dit verhoogt de aantrekkelijkheid van de Rijksoverheid als werkgever en helpt werknemers financieel vooruit.

In de loop van 2024 volgt meer informatie over hoe je dit nieuwe IKB-doel kunt inzetten.