1000 Binnenwerk-banen: het resultaat van Rijksbrede samenwerking

Afgelopen maand is Binnenwerk de grens van duizend banen gepasseerd. Elke baan voor iemand met een doelgroepindicatie en dus afstand tot de arbeidsmarkt telt. Binnenwerk gaat daarom door met deze Rijksbrede opdracht. Hierdoor kunnen ook steeds meer Rijkscollega’s ervaren wat de Banenafspraak in de praktijk betekent. Binnenwerk-collega Kay is er trots op: “Ik krijg veel nieuwe collega’s en er is best veel veranderd. Maar één ding blijft: Binnenwerk zorgt voor zijn mensen.”

Willemijn en Kay

Waar Binnenwerk 7,5 jaar geleden begon als een programma met toetsenbordreiniging en personeelsdossiers opschonen in Den Haag en Zwolle, is het nu een grote Rijksorganisatie met 86 teams verspreid over Nederland. Sinds die start op 15 december 2016 is de organisatie in veel opzichten gegroeid. Het biedt steeds gevarieerder werk, op steeds meer locaties in Nederland. Dat kan dankzij de samenwerking met andere Rijksorganisaties.

Waar je Binnenwerk misschien vooral kent van de schone toetsenborden en koffierondjes, kom je deze collega’s steeds meer tegen. In Rijkspanden van Assen tot Veenendaal. Daar halen ze bezoekers op, wassen ze auto’s zonder water of maken ze vergaderzalen netjes. Of bijvoorbeeld tijdens een doordeweekse wandeling op een van de locaties van Staatsbosbeheer. Daar werken Binnenwerk-collega’s aan het onderhoud van bos en natuur. Wat je niet zal zien, zijn de honderden kilometers aan papieren archief bij Justid en Rijksorganisatie voor Informatiehuishouding. Ook daar werken Binnenwerk-teams.

Feestmaand

Kay zat in het allereerste team toetsenbordreinigers en werkt sindsdien bij Binnenwerk. “In het begin kende ik iedereen hier in het Haagse. Nu we door heel Nederland zitten, gaat dat niet meer. Daarom vond ik het juist zo prachtig om op het Binnenwerk-feest iedereen bij elkaar te zien.” Op 27 juni kwam heel Binnenwerk bijeen. Toevallig in dezelfde maand waarin ook de duizendste baan werd gerealiseerd. “Om zoveel collega’s bij elkaar te zien en te spreken, dat geeft zo’n euforisch gevoel”, zegt Kay. “Ik ben echt zo trots op Binnenwerk.”

In die 7,5 jaar is Kay meegegroeid met de organisatie. “Naast toetsenbordreiniging vul ik nu ook de kantoorartikelen aan en deel ik gastbekers uit. Hier is ruimte voor ieders eigen werktempo. Ik heb hierdoor afgelopen jaren meer zelfvertrouwen gekregen. Durf meer en praat meer.”

Iedereen telt mee

Sinds vorig jaar is Kay ook lid van de Onderdeelscommissie, de medezeggenschap van Binnenwerk. “Ik vind het belangrijk om namens Binnenwerk een stem te laten horen. Voor alle teams in Nederland, niet alleen de Haagse. Dat is zo fijn aan Binnenwerk, iedereen telt echt mee.” Als voorbeeld noemt Kay de chocolaatjes die iedereen krijgt rond Sinterklaas. “Niet makkelijk om dat op alle locaties in Nederland te krijgen, maar Binnenwerk regelt dat gewoon.”

Nu Kay in de Onderdeelscommissie zit, heeft hij vaker contact met directeur Willemijn Dekker. “Zij is onze directeur maar ook onze collega. Dat zegt ze en dat is ze. Ze luistert naar ons. Laat dingen uitzoeken en komt erop terug. Ze heeft echt interesse in de medewerkers en als ze tijd heeft, maakt ze een praatje. Ik vind haar een hele fijne directeur.”

Waardering

Voor Willemijn staan de medewerkers voorop. “We hebben het vaak over cijfers, het gaat natuurlijk om mensen”, zegt ze. “Een baan is dan ook een optelsom van heel veel factoren die van invloed zijn. Denk aan inkomen en structuur, maar bijvoorbeeld ook begeleiding, zelfvertrouwen en waardering. Binnenwerk-collega’s ervaren dagelijks de impact daarvan op hun eigen leven en hun omgeving. Dat bleek ook wel uit het laatste medewerkersonderzoek, met als gemiddelde uitkomst een 8,2. Toch weer een cijfer, maar het bevestigt wat we in de teams zien en horen. Binnenwerk-collega’s zijn echt blij met hun baan. Prachtig dat we al duizend van die banen hebben kunnen realiseren!”

Denk in mogelijkheden

In 7,5 jaar van een idee naar duizend banen, laat zien wat denken in mogelijkheden kan opleveren. “Dat uitgangspunt zie je nog steeds in de hele organisatie terug”, vertelt Willemijn. “Net als het samendoen, want dan sta je sterker. Binnenwerk-collega’s werken daarom in een team. En samen met partnerorganisaties zoeken we naar geschikt werk, zodat een baan zinvolle invulling krijgt. Met financiering van opdrachtgevers binnen het Rijk kunnen we deze duurzame banen ook echt maken. En laten we de eigen organisatie niet vergeten. Ik ben trots op onze leidinggevenden, jobcoaches en al het ondersteunend personeel. Samen zorgen we er elke dag voor dat Binnenwerk-collega’s lekker aan het werk zijn.”

Ook Rijkscollega’s voegen wat toe aan een Binnenwerk-baan, vindt Willemijn. “Elke keer dat je je waardering toont of alleen al een kort praatje maakt. Je gezien voelen, doet veel met je. Dat geldt natuurlijk voor iedereen, doelgroepindicatie of niet.”

Op naar 1500 banen

Binnenwerk groeit intussen in opdracht van het Rijk door en gaat voor minstens 1500 banen. Willemijn: “Blijvende banen creëren voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben; dat is waar de Banenafspraak om gaat. Op naar de volgende mijlpaal dus!” Kay is er dan ook bij, zegt hij zelf: “En het is dan nog steeds ‘Binnenwerk samen sterk’, ook voor alle nieuwe collega’s. Ik zeg, doe gewoon mee. Het is goed om samen te werken.”

Meer weten of zie je ook mogelijkheden voor Binnenwerk?

Kijk op www.oprijk.nl/binnenwerk of neem contact op via binnenwerk@rijksoverheid.nl.