Detacheren binnen de Rijksoverheid

Weblogs

Flexibilisering van het Rijk zorgt ervoor dat het Rijk zich op een doelmatige en doeltreffende wijze kan aanpassen aan veranderende eisen vanuit de politiek en de samenleving. Detachering is één van de oplossingen die kan bijdragen aan een flexibele inzet van personele capaciteit, de wendbaarheid en het opgavegericht werken binnen het Rijk. (Interdepartementaal) detacheren wordt daarom steeds belangrijker. Er kleven aan detachering wel belemmeringen die het grenzeloos samenwerken ten behoeve van de maatschappelijke opgaven in de weg kunnen staan. Discussies over wel of niet verrekenen, overplaatsen, vervangen of terugkeren van personeel moeten worden voorkomen. Er zijn plannen in de maak om dergelijke belemmeringen  bij detachering weg te nemen.

In het Strategisch Personeelsbeleid Rijk 2025 is afgesproken dat detacheringen worden beperkt tot een periode van maximaal één jaar. Bij werkzaamheden voor een langere periode wordt de medewerker door de inlenende organisatie overgenomen. Het gaat zowel om detacheringen binnen hetzelfde departement als tussen departementen. Het is niet de bedoeling dat dit medewerkers afschrikt om te kiezen voor tijdelijk werk via detachering. Zolang de duur van de detachering maximaal een jaar is, blijft terugkeer ook het uitgangspunt.

Maar als dan toch na een jaar een gedetacheerde overgaat, vraagt dit wel om in goed overleg met de medewerker ervoor te zorgen dat de medewerker na afloop van de detacheringsklus zinvol op een volwaardige functie ingezet wordt bij de nieuwe manager. 

Wijziging van de arbeidsovereenkomst

In verband met de tweezijdige nieuwe rechtspositie is het wel een aandachtspunt om in beeld te hebben of door automatische overname door de inlenende organisatie na één jaar detachering sprake is van een wijziging van de bedongen arbeid. Want dit heeft als gevolg een wijziging van de arbeidsovereenkomst waarvoor de aanvaarding van de werknemer moet worden opgehaald. 

De modeldetacheringsovereenkomst voorziet hier nog niet in, maar bij de uitvoering van de plannen van het Strategisch Personeelsbeleid Rijk 2025 is van belang dat in de modeldetacheringsovereenkomst wordt geregeld dat partijen waar nodig op voorhand instemmen met wijziging van de arbeidsovereenkomst in geval van overname na één jaar.

Meer informatie

Voor vragen over de arbeidsrechtelijke aspecten bij detachering, kan je terecht bij je huisjurist van UBR|Advocaten en Adviseurs Arbeidsrecht

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.