Wat betekent de Wet open overheid in de praktijk?

Weblogs

Per 1 mei 2022 is de Wet open overheid (Woo) gedeeltelijk in werking getreden. De Woo vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De Woo moet ervoor zorgen dat overheidsinformatie beter vindbaar, uitwisselbaar, eenvoudig te ontsluiten en goed te archiveren is. 

Plichten

De Woo kent kort gezegd drie plichten: 

  1. Actieve openbaarmakingsplicht: het uit eigen beweging openbaar maken van bepaalde overheidsinformatie; 
  2. Passieve openbaarmakingsplicht: het op verzoek openbaar maken van gevraagde overheidsinformatie;
  3. Informatiehuishoudingsplicht: het duurzaam toegankelijk maken van overheidsinformatie.

De actieve openbaarmakingsplicht is een belangrijk verschil met de Wob: naast informatieverstrekking op verzoek, moeten overheidsorganisaties ook verplicht zelf informatie gefaseerd openbaar maken. De Woo wijst hiervoor categorieën informatie aan.

Persoonlijke beleidsopvattingen

Als we kijken naar de passieve openbaarmakingsplicht, dan wordt het minder makkelijk een informatieverzoek te weigeren. De verandering zit erin dat het de bedoeling is dat persoonlijke beleidsopvattingen vaker (geanonimiseerd) openbaar gemaakt worden. Het gaat dan wel om documenten die worden gebruikt voor formele besluitvorming. Uitgangspunt blijft dat geen informatie wordt verstrekt over persoonlijke beleidsopvattingen voor intern beraad, behalve als die worden gebruikt voor formele besluitvorming. In plaats van “geheim, tenzij”, gaat het naar “openbaar, tenzij”. Dit geldt ook voor documenten van vóór 1 mei 2022.

In de Woo wordt preciezer gedefinieerd wat wel en wat niet onder het begrip “persoonlijke beleidsopvattingen” wordt verstaan. Stukken met overwegingen van ambtenaren of externe adviseurs kunnen ook voor openbaarmaking in aanmerking komen als deze als alternatief zijn voorgesteld en zijn meegewogen bij de uiteindelijke beslissing. Niet alles hoeft openbaar te worden; de Woo kent ook uitzonderingsgronden, zoals de belangen van derden die onderwerp zijn van het intern beraad. Het kan zinvol zijn om daar bij het opstellen van interne documenten al rekening mee te houden.

Sociale media

Wat betekent dit voor sociale media berichten? Onder de Woo gelden dezelfde regels voor sociale media berichten en tekstberichten als vastgelegd in de Wob. Dat betekent zeker niet dat alle sms’jes en WhatsApp-berichten ook daadwerkelijk openbaar moeten worden. Allereerst heeft de Woo alleen betrekking op zakelijke berichten en niet op privéberichten. Zakelijke berichten op een privételefoon vallen hier ook onder. Daarnaast kan een bestuursorgaan openbaarmaking op grond van de Woo in sommige gevallen weigeren, bijvoorbeeld als het openbaar maken van berichten de privacy van betrokken personen of de belangen van de overheid schendt. Openbaarmaking kan verder worden geweigerd als berichten persoonlijke beleidsopvattingen bevatten (tenzij gebruikt voor formele besluitvorming). 

Meer informatie

Wil je meer informatie over dit onderwerp of twijfel je welke informatie jij eventueel openbaar moet kunnen maken? Vraag dan je huisjurist van UBR|AAA. Zij helpen je graag verder!

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.