Aandacht voor integriteit

Weblogs

In dit weblog van het Kennispunt Integriteit (KPI) staan we  stil bij de zaken die ons opvallen en die wij als KPI tegenkomen tijdens onze trainingen en workshops. Binnen de Rijksoverheid geldt de Gedragscode Integriteit Rijk (GIR). Integriteit gaat over het juiste doen, je op de juiste manier gedragen. De GIR bevat richtlijnen die gelden voor iedereen binnen het Rijk. Of je nu in vaste dienst bent of ingehuurd. Bij binnenkomst komen we de GIR minstens één keer tegen tijdens de eed of belofte of het gesprek met de opdrachtgever binnen het Rijk. We gaan er vaak vanuit dat de inhoud van de code na deze eerste kennismaking direct beklijft. Vanuit het KPI zien we echter dat dit vaak niet het geval is.    

Preventieve werking

Tijdens trainingen van het KPI komen we regelmatig deelnemers tegen die niet vertrouwd zijn met de inhoud van de GIR. Hoe is dit binnen jouw organisatie? Weet jij als manager of jouw medewerkers vertrouwd zijn met de inhoud van de GIR? Wanneer blijkt dat jouw medewerkers niet bekend zijn met de inhoud van de GIR, is het goed als manager of HR-professional na te denken over laagdrempelige manieren waarop je de GIR onder de aandacht van je medewerkers kunt brengen. Aan de voorkant. Zodat er een preventieve werking vanuit gaat.

Vertaalslag maken

Hoe maak je als manager vervolgens de vertaalslag van de GIR naar de werkvloer? Sta je als manager tijdens het jaarlijkse planningsgesprek stil bij het onderwerp integriteit? Ga je met je medewerker het gesprek aan over zijn of haar beeld bij integriteit? Of is het een onderwerp dat je afvinkt? 

En is dit binnen jouw team het enige moment dat dit onderwerp de revue passeert? Of zijn er periodieke teamoverleggen waar aan de start een integriteitsdilemma kan worden behandeld als een vast agendapunt? En op welke manier breng je het onderwerp dan naar voren? Een tip is om de GIR app te downloaden. Via de app krijg je iedere week een dilemma voorgelegd dat je met je team kunt bespreken. Het dilemma kan gelinkt zijn aan een van de categorieën in de gedragscode of aan de actualiteit. In de app kunnen jullie zien hoe jullie hebben geantwoord ten opzichte van andere collega’s. Dat zet jullie aan het denken: waar komt dat verschil vandaan? Het mooie is dat een antwoord niet goed of fout is. Het gaat er vooral om dat erover nagedacht en gesproken wordt.

Meer informatie

Vaak komt het thema integriteit (en dus de GIR) pas in beeld nadat zich problemen voordoen. Vanuit het Kennispunt Integriteit vinden we dat het beter is om aan de voorkant te handelen. Wil je verder van gedachten wisselen over de manieren waarop het Kennispunt jouw team of organisatie kan ondersteunen met een workshop of een quiz over de GIR? Neem dan gerust contact met ons op via kennispuntintegriteit@rijksoverheid.nl. 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.