De jungle van de WOR – deel 2: groepsgewijze werving van arbeidskrachten

Weblogs

Iedere leidinggevende ondervindt vandaag de dag de problemen van het personeelstekort: hoewel de maatschappelijke opgaven steeds groter lijken te worden, zijn arbeidskrachten juist steeds schaarser. Is het een idee om een spreekwoordelijk blik met arbeidskrachten open te trekken? Dat kan! Maar de vraag is dan of de OR daarbij een rol speelt. In het tweede deel van deze serie gaan we in op het groepsgewijs werven of inlenen van arbeidskrachten en de rol van de OR daarbij. 

Jungle

Vrijwel alle sectoren kampen er momenteel mee: personeelstekort. Ook binnen het Rijk ervaren we dit probleem. Om dit het hoofd te bieden zetten managers het middel van ‘de wervingscampagne’ steeds vaker in. Daarbij is de insteek dat er een groep werknemers voor bepaalde werkzaamheden wordt aangetrokken. Dat kunnen eigen werknemers zijn, maar ook arbeidskrachten die in dienst zijn van een andere werkgever. Denk daarbij aan uitzendkrachten. 

Rol OR

Speelt de OR daarbij een rol van betekenis? Veel leidinggevenden denken dat dit niet het geval is. Zij redeneren dat ze veel vaker meerdere arbeidskrachten tegelijkertijd werven of inlenen. Logische gedachte? Ja. Terechte aanname? Nee, niet per definitie. In de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) staat namelijk dat bij groepsgewijze werving of inlening van arbeidskrachten advies aan de OR moet worden gevraagd.

Wanneer is er dan sprake van groepsgewijze werving of inlening van arbeidskrachten? Is dat bij twee of meer arbeidskrachten al het geval? In de toelichting op de WOR staat dat het moet gaan om een incidentele wervingscampagne, waarbij wordt afgeweken van het gebruikelijke aanstellingsbeleid in de onderneming. Met andere woorden: het moet gaan om een ongewone groepsgewijze werving of inlening van arbeidskrachten. De rechter heeft dit criterium in september 2022 nog eens onderstreept.  

Als het gaat om groepsgewijze inlening van arbeidskrachten, zoals uitzendkrachten, dan geldt geen adviesrecht voor de OR als de duur en de omvang van de inlening heel beperkt is. Dit sluit in feite aan op het criterium dat het moet gaan om een incidentele, ongewone wervingscampagne. Is daar sprake van en wil je een wervingscampagne zonder dat de OR gaat klagen? Dan eerst de OR om advies vragen!

Meer informatie

Twijfel je of je wel of niet de OR om advies moet vragen? Je huisjurist geeft je graag raad.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.