De jungle van de WOR - Personeelscontrolesystemen

Weblogs

De komende tijd nemen we je mee in de jungle van de Wet op de Ondernemingsraden. We beginnen in deel 1 met Personeelscontrole systemen.

Als leidinggevende en HR-adviseur moet je van alles een beetje weten: van mandaten, van arbeidsrechtelijke wetten en regels, van budgettering en, niet in de laatste plaats, van leiding geven. Dat is ook nodig, want de wereld verandert snel. En dat vergt wendbaarheid, kennis en inzicht. In de komende nieuwsbrieven vertellen we meer over advies- en instemmingsverzoeken in de zin van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR). In deze editie: voorzieningen die gericht zijn op of geschikt zijn voor het waarnemen of controleren van aanwezigheid, gedrag of prestaties van medewerkers.

Jungle

Nee!

Stel, je wilt als organisatieonderdeel een ICT-systeem invoeren waarmee je bepaalde dossiers makkelijk kunt invoeren en het traject van de behandeling van het dossier van a tot z kunt volgen. Ideaal, want zo zie je ook precies de doorlooptijd van een dossier. Wellicht kun je op basis van die informatie werkwijzes aanpassen om de organisatie efficiënter te maken. Het systeem kan binnen een mum van tijd geïmplementeerd zijn. Klaar is Kees en door? Nee!

Instemming OR

Belangrijk om je te realiseren is namelijk dat je instemming van de OR nodig hebt voor een voorgenomen besluit tot invoering van voorzieningen die gericht zijn op of geschikt zijn voor waarneming van of controle op aanwezigheid, gedrag of prestaties van de medewerkers. Anders dan de wettekst doet vermoeden, gaat het dus niet alleen over de vaststelling, wijziging of intrekking van een regeling die op dergelijke voorzieningen ziet, maar ook over de invoering van de voorziening zelf. Daarbij kun je denken aan de invoering van een prikklok, beveiligingscamera’s, telefoonrecording, enzovoort.

En door!

Het enkele feit dat de voorziening niet tot doel heeft het personeel waar te nemen of te controleren op aanwezigheid, gedrag of prestaties doet er niet aan af dat je hiervoor instemming van de OR dient te vragen. Dat de voorziening alleen al geschikt is voor waarneming of controle is voldoende. Denk aan het voorbeeld hierboven: het feit dat het (voornaamste) doel is de doorlooptijd van een dossier te kunnen observeren, wat je kunt gebruiken om de organisatie efficiënter in te richten, ontslaat je niet van de verplichting instemming aan de OR te vragen. Je kunt het systeem immers (ook) gebruiken om het gedrag en/of de prestaties van medewerkers waar te nemen of te controleren. Vergeet dus zeker bij invoering van technische hulpmiddelen c.q. apparatuur die bestemd en/of geschikt zijn voor waarneming en/of controle de instemming van de OR niet. En door!

Meer informatie

Twijfel je of je instemming van de OR moet vragen? Vraag je huisjurist dan gerust advies. Daar zijn ze voor!

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.